Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Ook in 2020 vond er geen gezamenlijke herdenking plaats in het Bos van Wijckerslooth. | Archieffoto </p>

Ook in 2020 vond er geen gezamenlijke herdenking plaats in het Bos van Wijckerslooth. | Archieffoto

(Foto: Willemien Timmers)

Andere invulling 4 mei-herdenking - Meedoen door een vraag te stellen

Dichter Remco Campert schreef in 1970 het gedicht ‘Iemand stelt de vraag’ over hoe een kleine daad van verzet kan uitgroeien tot iets groots. Camperts vader was actief in het verzet en overleed in een concentratiekamp in 1943.

Op 4 mei herdenken wij in Nederland dat het 76 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Vanwege de corona maatregelen zal het niet mogelijk zijn een herdenking in het Bos van Wijckerslooth te organiseren. Er zullen enkele kransen bij het monument gelegd worden, maar daarbij kunnen inwoners helaas niet aanwezig zijn.

Het Comité Herdenken en Vieren zou de herdenkingsbijeenkomst organiseren. Nu dit niet mogelijk is, wil het comité inwoners van Oegstgeest de mogelijkheid bieden om elkaar te inspireren. In het gedicht van Remco Campert staat het stellen van een kritische vraag centraal. Het aan de kaak stellen van onrecht is nog steeds actueel. Op 4 mei herdenken we alle gevallenen. We spreken dan ook altijd de wens uit dat oorlog en vervolging nooit meer terug zullen keren. Welke kritische vraag zouden wij elkaar in 2021 moeten stellen? Wat zou iedereen zich moeten realiseren als we nooit meer het leed van een oorlog wil meemaken?

Het Comité Herdenken en Vieren Oegstgeest nodigt iedereen uit om aan inwoners van Oegstgeest te laten zien hoe ‘kritisch blijven’ er voor hen uitziet. “Stuur ons uw vraag. Niet een oplossing en ook geen stelling, alleen een vraag die lezers aan het denken zet”, laat Caroline van Tongeren van het comité weten.

De meest aansprekende vragen zullen gepubliceerd worden in de Oegstgeester Courant en op de website www.herdenken-vieren-oegstgeest.nl en Facebookpagina Comité Herdenken en Vieren. De leden van het Comité Herdenken en Vieren en Willemien Timmers van de Oegstgeester Courant zullen één inspirerende vraag uitkiezen die op posters gedrukt zal worden. Deze poster zal op diverse plaatsen in Oegstgeest worden opgehangen.

Mail de vraag voor vrijdag 23 april naar iemand-stelt-de-vraag@herdenken-vieren-oegstgeest.nl.

“Vermeld uw naam in de mail en eventueel uw leeftijd. U kunt per mail één vraag indienen en u mag maximaal drie vragen indienen. Door mee te doen geeft u toestemming om uw vraag te gebruiken zoals beschreven. Inspireer uw dorpsgenoten en geef betekenis aan het herdenken op 4 mei. Wij zien uw inzendingen met veel belangstelling tegemoet”, laat het Comité Herdenken en Vieren Oegstgeest weten.


Iemand stelt de vraag

Remco Campert beschrijft in zijn gedicht ‘Iemand stelt de vraag’ een feest. Iedereen heeft het naar zijn zin. Terwijl de feestgangers na afloop hun roes uitslapen, rijden er colonnes de stad in. De stad waar tot dan toe alles op de oude vertrouwde manier verliep.

Campert stelt dat verzet klein begint en dan kan aanzwellen tot iets groots, zoals een aangestoken lucifer kan leiden tot een grote brand. Verzet begint met jezelf een vraag stellen en daarna die vraag aan een ander stellen.

Het gedicht gaat terug naar de inwoners van de stad die feest hebben gevierd. De inwoners tonen ieder op hun eigen manier dat ze zich verzetten tegen de colonnes die de stad inreden. Het zijn kleine daden, maar ze maken verschil. Eén van die daden is dat iemand de vraag stelt. En daarna nog iemand en daarna nog iemand.

Eén van die daden is dat iemand de vraag stelt. En daarna nog iemand en daarna nog iemand.

Lezen

Lezers kunnen het hele gedicht nalezen op www.poezie-leestafel.info. De makers van die website hebben toestemming van de dichter voor publicatie van het gedicht.

Meer berichten