Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Marcel Jansen

De bijen vliegen weer

“U heeft ze vast al gezien in uw tuin of tijdens uw wandeling: bijen op de voorjaarsbloemen of wilgenkatjes. Wie regelmatig door het bos van Oud Poelgeest loopt, heeft ze kunnen zien op de bosanemonen, krokussen, scilla’s, daslook”, vertelt Alma van der Wijngaard, voorzitter van de Imkervereniging Oegstgeest.

De kans is groot dat de bijen van dichtbij komen want al meer dan veertig jaar geeft de Stichting Oud Poelgeest ruimte aan de imkervereniging Oegstgeest om in een hoekje van het bos een bijenstal te beheren. Dit houdt in dat een aantal imkers daar een bijenkast heeft staan en dat er ieder jaar een imkercursus wordt gegeven.

De imkervereniging heeft rond de zestig leden en donateurs. Vooral de laatste jaren is de het bestand danig verjongd door de aanmelding van een groot aantal jonge cursisten. “We kunnen merken dat de belangstelling voor de leefomgeving danig is toegenomen. Ieder jaar wordt er een imkercursus aangeboden: we kunnen twaalf cursisten plaatsen.”

Cursus

Vorig jaar werd de cursus gestaakt in verband met de uitbraak van corona. De cursisten moesten hun enthousiasme om te leren over het houden van bijen uitstellen. “We zijn nu in staat om de cursussen volgens de RIVM-richtlijnen aan te bieden dus gaan we weer van start. Dit jaar met een dubbele cursus, namelijk de cursisten van vorig jaar en cursisten die voor 2021 stonden ingeschreven. We zijn heel blij dat we een tijdelijke tweede cursuslocatie hebben mogen inrichten op Landgoed Rijnweyde in Oegstgeest.” Niet iedere cursist wordt zelf imker, de cursus is ook voor mensen die meer te weten willen komen over het fascinerende leven van de honingbij.

“Als imkervereniging zetten we ons ook in voor een breed leefklimaat voor insecten door in onze omgeving te zorgen voor bloeiende struiken en planten waar insecten op foerageren. Zo kan ook iedereen in zijn eigen tuin of buurt rondkijken of er iets geplant of gezaaid kan worden; er kunnen vast nog meer tegels uit. En… onkruid bestaat niet, wilde planten zoals paardenbloemen, klaver, ereprijs, dovenetel, bevatten waardevol voedsel voor wilde en honingbijen, en vlinders. Laat brandnetels in een hoekje van de tuin staan, het zijn waardplanten voor bepaalde vlinders. Koester die planten dus in plaats van ze weg te halen! Ons aller leefomgeving wordt er zoveel mooier van.”

Zwerm

De imkervereniging is er ook om te helpen. “Als er een zwerm bij u in de boom of aan de gevel hangt, neem dan gerust contact op via zwerm@imkervereniging-oegstgeest.nl. Niet iedereen ziet het verschil tussen een bij, een wesp of een hommel. Bij twijfel of het een zwerm betreft of iets anders, kunt u een foto sturen naar hetzelfde adres.”

Meer berichten