Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Een impressie van de geplande nieuwe McDonald&#39;s aan de Zeilmakerstraat in Katwijk. | Foto: pr</p>

Een impressie van de geplande nieuwe McDonald's aan de Zeilmakerstraat in Katwijk. | Foto: pr

(Foto: pr)

Gezondheids-aspect mag bij weigering McDonalds

De gemeente Katwijk heeft eerder dit jaar een omgevingsvergunning geweigerd aan fastfoodketen McDonalds. Die wilde zich vestigen aan de Zeilmakerstraat op het Katwijkse bedrijventerrein ’t Heen, maar de gemeente gaf daar geen toestemming voor, onder andere om dat het ‘op korte afstand’ zou komen van de middelbare scholen in Katwijk. De gemeente vindt fastfood niet passen in een gezond voedingspatroon voor jongeren.

Dat gezondheidsaspect mag de gemeente meewegen in zijn beslissen, antwoordt burgemeester Cornelis Visser aan Sonny Spek van DURF. Die had vragen gesteld naar aanleiding van de weigering en noemt het ‘betutteling’.

De Katwijkse burgemeester wijst er op dat de omgevingsvergunning is geweigerd, vanwege strijdigheid met provinciaal, regionaal en gemeentelijk ruimtelijk beleid. Visser erkent dat daarnaast ook het gezondheidsaspect heeft meegespeeld in de afweging. ‘Het toelaten van een fastfoodrestaurant op korte afstand van middelbare scholen is in strijd met de door het college onderschreven uitgangspunten uit het Ambitieakkoord 2020-2025 van het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht)-programma.’

Het is volgens de burgemeester de eerste keer dat het gezondheidsaspect is meegewogen bij de weigering van een omgevingsvergunning.

Meer berichten