Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Sarine Alders (Taalhuis), reikt de eerste Wandelwaaier uit aan wethouder Matthijs Huizing. |</p>

Sarine Alders (Taalhuis), reikt de eerste Wandelwaaier uit aan wethouder Matthijs Huizing. |

(Foto: Willemien Timmers)

Eerste exemplaar wandelwaaier uitgereikt aan wethouder Huizing

Op 24 maart nam wethouder Matthijs Huizing de eerste Wandelwaaier in ontvangst van bibliotheekmedewerker Sarine Alders (Taalhuis). De Wandelwaaier is binnen Bibliotheek Bollenstreek ontworpen als hulp voor hun taalcoaches en ‘taalvragers’, nu zij vanwege corona minder makkelijk bij elkaar op bezoek kunnen gaan.

In de hele Bollenstreek zijn meer dan driehonderd taalvrijwilligers actief. Zij helpen iemand in hun gemeente die moeite heeft met de Nederlandse taal. Omdat afspreken vanwege corona moeilijker is geworden, is het taalwandelen in het leven geroepen. Om de wandelcoaches te inspireren om tijdens het wandelen steeds weer nieuwe onderwerpen te bespreken, is bij Bibliotheek Bollenstreek de Wandelwaaier ontworpen.

De waaier kent een verzamelsysteem. Er zijn vijf thema’s met elk vier onderwerpen die de wandelaars kunnen verzamelen. Denk daan ‘buitenberoepen’ of ‘water en land’. Elk onderwerp is iets dat je in Nederland op straat tegen kunt komen, of in het landschap kunt zien, zoals een zebrapad, of een olifantenpaadje.

De kaarten zijn bedoeld als gespreksinspiratie. Je kunt ze zo in je jaszak steken en meenemen tijdens de wandeling. Op elke kaart staat een korte tekst met een paar gespreksvragen, een lijst met termen en een boeken- of websitetip om meer over het onderwerp te weten te komen. En natuurlijk een foto om het visueel te ondersteunen. Het is de bedoeling dat de koppels elke week (of elke twee weken, wat ze zelf willen) langs de bibliotheek komen voor een volgende kaart die ze dan tijdens hun wandeling kunnen meenemen.

Alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland krijgen van Probiblio twee exemplaren als inspiratie om er ook mee aan de slag te gaan.

Meer berichten