Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Onder andere bij de volkstuinvereniging kunnen de bollen worden ingeleverd. | Foto Wim de Winter</p>

Onder andere bij de volkstuinvereniging kunnen de bollen worden ingeleverd. | Foto Wim de Winter

(Foto: Wim de Winter)

Nieuw: Bollenasiel in Oegstgeest

Vanaf nu kan iedereen die uitgebloeide bollen heeft staan deze ook inleveren in Oegstgeest. De Oegstgeester volkstuinvereniging heeft hiertoe het initiatief genomen.

In een bollenasiel verzamel je uitgebloeide bollen (potjes) die in huis of tuin hebben gestaan.
Zo’n bollenasiel is in Leiden, bij zorgboerderij Cronesteyn, al jaren een groot succes. Daarom heeft de Oegstgeester Volkstuinvereniging besloten om hun kennis en kunde in te zetten en ook in hun dorp mensen de mogelijkheid te bieden om de bollen in te leveren.

De bollen worden door de tuinders van de Oegstgeester volkstuinvereniging verzorgd om volgend jaar weer een nieuw plekje te krijgen. Op deze manier wordt voorkomen dat de bollen als een bos bloemen worden weggegooid. Ivonne Janka (voorzitter volkstuinvereniging): “We hopen dat veel mensen hun bollen komen inleveren en dat we via deze manier Oegstgeest met zijn allen een beetje opfleuren.”

Maxime (evenementencommissie): “Een dag die uitstekend is geschikt om de bollen weer te poten is burendag. Burendag is traditiegetrouw een dag waarop je gezellig samenkomt met je buurt. Buurten worden hierdoor leuker, socialer, veiliger en in dit geval ook fleuriger! Noteer daarom nu alvast 25 september in je agenda en maak afspraken met je buurt welke pekken je wilt opvrolijken met de bollen. Maak er een extra feestelijke dag van door je buurt aan te melden op de website van het Oranjefonds, www.burendag.nl. Je kan er zelfs een financiële bijdrage aanvragen voor buurtactiviteiten waarbij dat nodig is.”


De ervaring leert dat narcissen, blauwe druifjes, krokussen en irissen het prima doen een volgend seizoen. Bij hyacinten is er veel uitval en een minder uitbundige bloei na het opnieuw poten. Maar geschikt zijn ze zeker. Tulpen zijn minder geschikt en hoeven daarom ook niet worden ingeleverd.

Vanaf nu kan iedereen die uitgebloeide bollen heeft staan deze inleveren bij de Oegstgeester volkstuinvereniging aan de van Cuycklaan 32, of bij Dorpscentrum Oegstgeest aan de Lijtweg 9. Op deze locaties staat een krat waarin de bollen (het liefst nog in het potje) kunnen worden gedeponeerd.

Voor vragen kan men contact opnemen met Ivonne Janka via voorzitter@ovv-volkstuin.nl

Meer berichten