Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Wethouder Matthijs Huizing en voorzitter Rob Sturm onthullen de informatiezuil in park Landskroon. |&nbsp;</p>

Wethouder Matthijs Huizing en voorzitter Rob Sturm onthullen de informatiezuil in park Landskroon. | 

(Foto: Willemien Timmers)

Informatiezuil Historische Vereniging Oegstgeest onthuld

Op vrijdag 19 maart werd een van de door de Historische Vereniging Oegstgeest geplaatste informatiezuilen officieel onthuld door wethouder Matthijs Huizing en voorzitter Rob Sturm in park Landskroon.

Op tien historische locaties zijn vanaf vorige week deze informatieve zuilen te vinden. “Eerst maar eens tien doen”, lachte de voorzitter in een praatje voorafgaand aan de onthulling. “Wat ons betreft is het een opmaat naar meer.” De tien informatiezuilen vormen een flinke investering voor de historische vereniging, die bij aanschaf en plaatsing geholpen werd door de gemeente Oegstgeest.

Sturm: “Prachtig dat we erin geslaagd zijn om samen historische locaties in ons dorp zichtbaar te maken. Zo laten we een groot publiek zien welke historie er in Oegstgeest voor het oprapen ligt.”

Wethouder Matthijs Huizing werd ‘heel blij’ van de plaatsing van de informatiezuilen. “Mooi dat er iets leuks en positiefs gebeurt. Ik merk dat ik, als geboren en getogen Oegstgeestenaar, lang niet alles weet over de historie van het dorp. Daar helpen deze informatieborden bij. Want je moet de geschiedenis kennen om het heden te begrijpen.”

De wethouder is er blij mee dat de historische vereniging zelf het initiatief heeft genomen voor de zuilen. “Ze hebben niet slechts een idee op mijn bureau gegooid, maar zijn er zelf mee aan de slag gegaan. Fijn dat er een club mensen is die hier tijd en energie in heeft gestoken! We kunnen nu als Oegstgeestenaren de geschiedenis echt beleven, omdat we door de borden erop gewezen worden waar we op moeten letten.” Met veel belangstelling bestudeerde hij het bord in park Landskroon. “Het is zo bijzonder hoe oud onze Oegstgeester geschiedenis is. In de zesde eeuw was hier al een belangrijke nederzetting die handeldreef met plekken heel ver weg.”

De zuilen staan op tien plekken in Oegstgeest die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het dorp. Het gaat om zichtbare gebouwen als het Oude Raadhuis aan de Wijttenbachweg, verdwenen gebouwen zoals het witte paleisje in het bos van Wijckerslooth, maar ook het veranderde landschap rondom de Zandsloot. Alle zuilen zijn voorzien van oude foto’s, heldere uitleg en een QR-code voor meer informatie.

(Willemien Timmers)

Meer berichten