Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Oegstgeest succesvol opgeschoond

Op straat en in de natuur is enorm veel afval te vinden. Vandaar dat op zaterdag 20 maart opnieuw de Landelijke Opschoondag werd georganiseerd.

In Oegstgeest nam jong en oud actief deel aan deze actie. Voor wie dat wilde, stelde de gemeente grijpers, afvalzakken en hesjes beschikbaar.


Wethouder Peter Glasbeek is blij met alle inzet. “Zwerfafval ziet er niet uit en is slecht voor de natuur. Je moet er niet aan denken dat dieren plastic voor voedsel aanzien. Het is fantastisch dat zoveel mensen met enthousiasme aan de slag gegaan zijn. Ik wil alle opruimers hartelijk bedanken. Dat geldt natuurlijk ook voor de medewerkers van het gemeentelijk team Beheer en Onderhoud.” Hij benadrukt dat het hier niet alleen om eenmalige acties gaat. “Veel mensen lieten ons weten dat ze regelmatig afval opruimen tijdens een wandeling, als ze de hond uitlaten of gewoon in de buurt. Dat scheelt natuurlijk enorm.”

De gemeente hielp de opruimers een handje door materialen beschikbaar te stellen en de gevulde zakken weer op te halen. Een medewerker van de gemeente sprak zaterdag diverse actieve opruimers. Zij lieten weten dat ze het leuk vonden om mee te doen en dat ze veel positieve reacties kregen. De actie heeft het bewustzijn zeker vergroot. In totaal werden ruim 130 grijpers uitgeleend en inmiddels liggen er zo’n 100 volle afvalzakken op de gemeentewerf. 

“Met een kleine groep enthousiaste dorpsgenoten zijn we zaterdagochtend van start gegaan en hebben ons verdeeld over een paar straten. De kinderen deden enthousiast mee en kregen veel complimentjes van omstanders”, vertelt één van de deelnemers, Mia de Beun. “Hoewel zo op het oog Oegstgeest er redelijk schoon uitziet, was het resultaat na anderhalf uur opruimen verbazingwekkend. We waren allemaal erg tevreden over het resultaat en sommigen wilden de grijpers behouden om tijdens een wandeling ook terloops wat afval op te kunnen ruimen.” De gemeente heeft aan dit verzoek gehoor gegeven. 

Meer berichten