Minister Kajsa Ollongren samen met burgemeester Emile Jaensch in de trouwzaal waar de poststemmen worden geopend. |
Minister Kajsa Ollongren samen met burgemeester Emile Jaensch in de trouwzaal waar de poststemmen worden geopend. | Foto: Willemien Timmers

Minister Kajsa Ollongren bezoekt stembureau in Oegstgeester gemeentehuis

Politiek

Oegstgeester kiezers hebben gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid op 15 en 16 maart al naar de stembus te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Dat kon op twee plekken in de gemeente: in het gemeentehuis en in Dorpscentrum Oegstgeest. Op deze laatste locatie kwam vanmorgen, 16 maart, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren kort op werkbezoek.

Overigens behoorden lang niet alle vroegstemmers tot de doelgroep, er waren ook heel wat Oegstgeestenaren voor wie op maandag of dinsdag stemmen gewoon beter uitkwam. Na maandag was al twaalf procent van de Oegstgeester stemmen binnen.

Ollongren bezocht een aantal stembureaus in het land, en dus ook een in Oegstgeest. Ze constateerde dat alle stembureaus ‘goed voorbereid’ zijn, en informeerde of het moeite had gekost genoeg vrijwilligers te vinden voor de bureaus. Vanwege de coronamaatregelen zijn de procedures anders en kan men over meer dagen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, wat meer vrijwilligers vereist. Dimitri IJzerman van de gemeente Oegstgeest praatte haar samen met burgemeester Emile Jaensch bij. “We hebben niet te klagen over het aantal vrijwilligers”, lieten zij weten. ”Al is er best nog een aantal ouderen afgevallen die het vanwege de coronapandemie toch niet zag zitten in het stembureau plaats te nemen.” De verkiezingen in coronatijd veilig organiseren heeft veel extra werk en kosten met zich meegebracht, zo lieten zij ook weten. De minister was hiervan op de hoogte, en zegde toe dat er in de kosten tegemoet gekomen gaat worden. “Laten we deze verkiezingen vooral zorgvuldig laten verlopen”, zei ze ook. “We moeten nu niet doen wie het eerst alle stemmen geteld heeft.”

Ook stond minister Ollongren kort stil bij de veranderde manier van omgaan met briefstemmen. Als het ingevulde stembiljet én de stempas in één enveloppe zitten, mag deze toch worden opengemaakt omdat het stembiljet onuitgevouwen in de stembus gedeponeerd kan worden. “Het stemgeheim blijft geborgd”.

Het kleine gezelschap sprak er ook even over dat Ollongren haar jeugd in Oegstgeest heeft doorgebracht, en haar vader wethouder van Leefbaar Oegstgeest is geweest. “Een roerige tijd”, beaamde ze. “Maar toen was ik het huis al uit.” Warme herinneringen heeft ze aan haar jeugd en aan haar schooltijd op het Rijnlands Lyceum. “Ook daar waren we altijd heel actief tijdens de verkiezingen.”

Burgemeester Emile Jaensch overhandigde de minister een pakje Oegstgeester Dakpannen en een ‘Terug naar Oegstgeest’-pakket met mok, sleutelhanger en koelkastmagneet.

“We hopen met deze verkiezingen opnieuw het hoogste opkomstpercentage uit de regio te hebben”, besloot de burgemeester.

(Willemien Timmers)

Minister Kajsa Ollongren bezoekt het stembureau in het Oegstgeester raadhuis.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant