Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Een van de borstelwagens passeert op zijn route de Rhijngeesterstraatweg. | Foto Wim de Winter</p>

Een van de borstelwagens passeert op zijn route de Rhijngeesterstraatweg. | Foto Wim de Winter

(Foto: Wim de Winter)

Mannen van de gemeentewerf dag en nacht op pad voor begaanbare wegen

Het barre winterweer van deze week zorgt voor grote activiteit op de gemeentewerf, waar de klok rond wordt gewerkt om de hoofdwegen en fietspaden in Oegstgeest begaanbaar te houden.

Maar liefst zeventig ton strooizout lag er in de loods klaar eind vorige week, die ‘de buitendienst’ er inmiddels vanwege de gladheidsbestrijding al voor een groot deel weer heeft uitgereden. In de grote strooiwagens kan wel acht ton zout per keer, en na drie uur rondrijden in het dorp is dat dan weer op. Telkens moet er dus weer teruggekeerd worden naar het ‘honk’, de gemeentewerf in dit geval.

Door Oegstgeest reden de afgelopen dagen twee vrachtauto’s met sneeuwschuiver en strooier (op de hoofdwegen), twee borstelwagens en twee strooiwagens (deze laatsten alle vier op de fietspaden). “Ook rijden er inmiddels kleinere borstelwagens rond om de pakken sneeuw die van de hoofdwegen geschoven worden, van strategische plekken weg te halen zodat bijvoorbeeld de hulpdiensten daar geen last van hebben”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Non-stop

“De mannen van de werf werkten van zaterdagavond tot aan maandagmiddag non-stop in een dag- en een nachtploeg. Zes mannen per ploeg. Wat we nu blijven doen is strooien op de hoofdwegen en fietspaden. Vanwege de oostenwind is het nu ‘droge vorst’ en dat betekent dat het niet zo snel meer glad wordt op de weg. Het is dus een kwestie van bijhouden.”

“Ondanks de vele werkuren kunnen de mannen van de gemeente niet overal zijn. We kijken inmiddels ook of er langs binnenwegen veel sneeuw ligt waar auto’s geparkeerd staan, daar halen we ook zoveel mogelijk weg.”

Op maandag werd ook het marktterrein aan de Lijtweg sneeuwvrij is gemaakt. De wegen in de gemeenten om Oegstgeest heen blijken overigens bij lange na niet zo schoon als in ons dorp, zo krijgt men bij de werf sinds zondag veelvuldig te horen. “En daar zijn wij natuurlijk best trots op.”

De gemeente wordt bij het sneeuwruimen geholpen door de MareGroep. Zij strooien onder andere bij winkelcentra, bushaltes en scholen.

Meer berichten