Afbeelding
Foto: Nico Kuyt

Verkenning naar eerdere plaatsing geluidsschermen A44

Politiek

Sassenheim • B&W mag van de gemeenteraad een verkenning uitvoeren naar de mogelijkheden om het regionale geluidssaneringsplan A44 ter hoogte van Sassenheim eerder dan in 2027 te realiseren valt en daarbij tevens kijken naar een combinatie van zonnepanelen op de geluidsschermen.

Door Nico Kuyt

Rijkswaterstaat (RWS) heeft maatregelen aangekondigd om de geluidsoverlast van de rijksweg A44 in Sassenheim te verminderen door middel van stiller asfalt en het plaatsen van geluidsschermen. Maar de werkzaamheden zullen pas naar verwachting in 2027 worden afgerond. Dit heeft onder andere te maken met het beschikbare budget bij RWS.

Raadslid Dion Piket stelde voor om als gemeente het eerder op te pakken en later te verrekenen, een voorinvestering uit de algemene reserve dus. Om extra geld te genereren kan de gemeente de geluidsschermen combineren met zonnepanelen. Dat is al succesvol uitgevoerd, bijvoorbeeld langs de N470 tussen Delft en Zoetermeer en langs de A50 bij Uden. De A44 bij Sassenheim is uitermate geschikt voor plaatsing van die zonnepanelen en kan energie opwekken voor tientallen huishoudens in Teylingen én vroegtijdig de geluidshinder voor omwonenden verlagen. B&W moet daar maar eens naar kijken, zo stelde Piket. “Een verkenning om helder te krijgen welke kant willen wij op en kunnen wij op”, aldus Piket.

De motie, die mede werd ingediend door de fractie van GroenLinks, werd unaniem gedragen. Ook B&W had er geen enkele probleem mee, met een verkenning dan.

Uit de krant

Uit de krant