Ivonne Janka: "Vrijwilligerswerk is waardevol, en je krijgt er zo veel voor terug!"
Ivonne Janka: "Vrijwilligerswerk is waardevol, en je krijgt er zo veel voor terug!" Foto: Willemien Timmers

Vrijwilligersmakelaar aangesteld

Algemeen

Vanaf maandag 1 februari kent Oegstgeest een vrijwilligersmakelaar: een spil in het dorp die het vrijwilligersbeleid en het klimaat hiervan maakt en bewaakt. De stichting Radius, die de ondersteuning van het vrijwilligerswerk van de stichting iDoe overneemt vanaf dit jaar, heeft de Oegstgeestse Ivonne Janka aangenomen om handen en voeten te geven aan het promoten en ondersteunen van vrijwilligerswerk in het dorp.

Oegstgeest staat bekend om de grote inzet van vrijwilligers op allerlei gebieden. Veel bewoners vinden het fijn om naast hun veelal drukke baan iets moois te doen voor hun directe omgeving. Denk aan het helpen bij de sportclub, de scouting, de bibliotheek of de school, of het zich vrijwillig inzetten als chauffeur, taalcoach of kok.

De promotie van vrijwillige inzet is in deze en komende tijden hard nodig. Die inzet is voor veel organisaties en initiatieven noodzakelijk om hun activiteiten uit te blijven voeren.

Ivonne Janka is in Oegstgeest geen onbekende. Jarenlang werkte zij voor de Rabobank, en daarnaast zette zij als vrijwilliger veel evenementen op poten. Zo stond zij aan de wieg van HUT’16, hèt jaarlijkse huttenbouwfestijn voor kinderen tijdens het Pinksterweekeinde en nam zij in het kader van ‘Eén tegen eenzaamheid’ het initiatief voor het ‘Kerstdiner voor twee’. Verder is Janka onder andere voorzitter van de Oegstgeester Volkstuinvereniging en is ze al zeven jaar de drijvende kracht achter Dorpskracht.nl. Op deze website zijn alle vrijwilligersvacatures uit Oegstgeest te vinden, net als alle dorpsgenoten die zich in hun vrije tijd willen inzetten om iets goeds te doen voor een ander. Nu ook Ivonnes vaste Dorpskracht-maatje Menno Nieuwenburg heeft gekozen voor een nieuwe uitdaging, zoekt Ivonne voor Dorpskracht nieuwe vaste vrijwilligers.

Toen de vacature van vrijwilligersmakelaar werd gepubliceerd, aarzelde Ivonne geen moment om te solliciteren. “Deze baan is mij op het lijf geschreven”, zegt ze enthousiast. “Hoe leuk is het om mensen te motiveren om zich in Oegstgeest in te zetten. Vrijwilligerswerk is zo waardevol, en je krijgt er zo veel voor terug!”

Naast het matchen van vrijwilligers met de vacatures die in het dorp openstaan, via Dorpskracht.nl, wil Ivonne inwoners ook helpen met het opstarten van nieuwe initiatieven. “Vaak hebben mensen heel leuke ideeën, maar weten ze niet hoe ze een activiteit op poten kunnen zetten. Daar wil ik ze, samen met alle ambassadeurs van Dorpskracht, graag bij helpen.”

Ze benadrukt dat het leuke van vrijwilligerswerk is dat je kunt zoeken naar iets wat echt bij je past. “Daar kun je dan al je passie in kwijt. Het is eigenlijk een luxe om dat te doen wat je echt leuk vindt.” Voor mensen die zich nog willen oriënteren op vrijwilligerswerk of zich verder willen ontwikkelen, zal de nieuwe vrijwilligersmakelaar ook workshops gaan organiseren. “Zo kunnen we nog beter inspelen op dat waar behoefte aan is.”

Ivonne Janka zal de ook Oegstgeester verenigingen en stichtingen ondersteunen met raad en daad, en zal de samenwerking zoeken met de sociaal makelaar, het sociaal team en andere collega’s in Oegstgeest. “Ik wil er zijn voor iedereen die zich in wil zetten, of vrijwilligers nodig heeft. Dat kunnen ook ondernemers of de gemeente zelf zijn, bijvoorbeeld bij het plan tegen eenzaamheid.” Ook zal zij het reeds bestaande Netwerk Vrijwillige Ondersteuning Oegstgeest (NVOO) versterken en vergroten.

Ivonne heeft veel plannen. Zo hoopt zij op termijn ook weer grote vrijwilligersbijeenkomsten te organiseren met als onderdeel het uitreiken van vrijwilligersprijzen. “Dat is belangrijk zodat duidelijk is dat er waardering blijft voor vrijwilligers en het werk wat zij doen.”

“We hopen allemaal dat we over een tijdje kunnen zeggen dat de Oegstgeester gemeenschap nog een stukje mooier is geworden doordat nog meer mensen zich vrijwillig op allerlei terreinen in zijn gaan zetten”.

Iedereen die vrijwilligerswerk wil doen, extra inzet zoekt of vragen heeft, kan vanaf 1 februari elke donderdagmiddag (voorlopig op afspraak) terecht in het Dorpscentrum. “De Rabobank stelt de spreekkamer die ze er hebben ter beschikking. Dat is van hen een mooi afscheidscadeau waar ik erg blij mee ben”, laat Ivonne weten.

“Heb je vragen of een leuk idee om onze samenleving nog mooier te maken, en wil je hiermee aan de slag? Ik denk graag met je mee. Er is veel meer mogelijk dan je denkt.”

vrijwilligersmakelaar@oegstgeest.nl

(Willemien Timmers)

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant