Burgemeester Emile Jaensch: ‘Toename aantal meldingen maakt ons nog alerter’
Logo oegstgeestercourant.nl
<p>&#39;Elke inbraak is er &eacute;&eacute;n te veel: de impact is enorm.&#39; | Archieffoto Willemien Timmers&nbsp;</p>

'Elke inbraak is er één te veel: de impact is enorm.' | Archieffoto Willemien Timmers 

(Foto: Willemien Timmers)

Burgemeester Emile Jaensch: ‘Toename aantal meldingen maakt ons nog alerter’

Vorige week presenteerde de wijkteamchef van politie Leiden-Noord, Dennis van Kommer, de cijfers van 2020 aan burgemeesters van de gemeenten die onder zijn gebied vallen: Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp. Het aantal meldingen van misdrijven in Oegstgeest steeg van 723 in 2019 naar 814 in 2020. Een forse toename dus. Burgemeester Emile Jaensch licht deze cijfers toe.

“Niet alle misdrijven vallen in dezelfde categorie”, verklaart de burgervader. “Het gaat om meldingen. Dat kan zijn van diefstal, maar ook van overlast of rijden onder invloed. Heel divers dus.”

Inbraken

Na een periode van relatieve rust in de eerste lockdown steeg het aantal inbraken en pogingen daartoe toch weer in Oegstgeest. “Van 51 in 2019 naar 64 in 2020. Het aantal voltooide inbraken, zoals wij dat noemen, steeg van 32 naar 38. Dit is een grotere toename dan in onze buurgemeenten. Overigens zijn er wel ook meer verdachten voorgeleid.”

Opvallend is dat het grootste deel van de inbraken plaatsvond in Haaswijk. “De gemeenschappelijke deler is in de meeste gevallen verouderd hang- en sluitwerk. De huizen in een groot deel van Haaswijk stammen uit het midden van de jaren tachtig, en velen hebben sindsdien niets aan de sloten veranderd. Daar liggen dus kansen, want elke inbraak is er één te veel: de impact is enorm.”

De gemeente gaat dan ook, als de coronamaatregelen het weer toelaten, nog gerichter huurders en eigenaren van woningen in bepaalde buurten benaderen, en hen tips geven hoe hun huis beter te beveiligen is tegen inbraak. “Inbrekers slaan echt toe bij huizen met oud hang- en sluitwerk. In een nieuwe wijk zoals Nieuw Rhijngeest zien we bijvoorbeeld nauwelijks meldingen.”

Geluidsoverlast

Een andere toename in meldingen is die van ervaren geluidsoverlast. “Dit gaat over hangjongeren op schoolpleinen en speelplaatsen, maar ook over burenoverlast. We zijn een dichtbevolkt dorp, dus logisch dat in tijden van corona er meer overlast ervaren wordt.” Daar komt bij dat Oegstgeestenaren geen drempelvrees kennen om met hun klacht te politie op te zoeken. Dat vindt Jaensch geenszins storend. “Het hebben van meer meldingen is niet per se slecht. Het laat ook onze betrokkenheid zien. Het mooie is dat er bijna nooit een tweede melding komt bij hetzelfde huisadres, en bewoners ook heel redelijk zijn als de politie aan de deur komt. Gelukkig gaan de meldingen niet over ernstige zaken als illegale gokspelen of het dealen van drugs, maar over buren die incidenteel met stemverheffing met elkaar praten, en daar ook een open gesprek met de agent over aangaan.”

Fraude

Als laatste noemt burgemeester Emile Jaensch een toename van ‘horizontale fraude’. “Online handel waarin mensen niet eerlijk zijn. Daarin zien we een stijging van veertig procent. We hebben erop ingezet dat Oegstgeestenaren ook hiervan aangifte zouden doen, en dat gebeurt ook steeds meer. Het is echter wel het topje van de ijsberg.” In dit kader noemt hij ook de zogenaamde ‘geldezels’: Jongeren die hun rekening ter beschikking stellen aan criminelen om via hun nummer transacties te laten verlopen. “Daar gaan we op middelbare scholen meer aandacht aan geven”.

(Willemien Timmers)

Meer berichten