30 april 2009, 14.58 uur, crisisberaad op de Hofdijck. Vlnr Jan-Willem Anholts, (Bas Koster), Burgemeester Els Timmers van Klink en Joop Verdonk. | Archieffoto
30 april 2009, 14.58 uur, crisisberaad op de Hofdijck. Vlnr Jan-Willem Anholts, (Bas Koster), Burgemeester Els Timmers van Klink en Joop Verdonk. | Archieffoto Foto: Wil van Elk

In Memoriam Jan-Willem Anholts

Human Interest

Op 30 december 2020 is Jan-Willem Anholts op de veel te jonge leeftijd van 53 jaar overleden. We wisten allemaal dat hij ernstig ziek was, dat het niet te genezen was, maar gunden hem allemaal meer tijd om met zijn gezin in zijn geliefde Friesland door te mogen brengen.

Ik heb Jan-Willem in zijn rol als bestuurslid bij de Oranjevereniging Oegstgeest in diverse hoedanigheden leren kennen.

In 2003 trad hij toe tot dit bestuur toen hij werkzaam was als communicatieadviseur bij de gemeente Oegstgeest. Dat was fijn, hij wist hoe de verhoudingen in het gemeentehuis lagen en kon als geen ander inschatten waar we te rade moesten gaan als we iets wilden organiseren.

Daarnaast was hij perswoordvoerder voor de band Rowwen Hèze en was de muziekkeuze voor Koninginnedag - later Koningsdag - bij hem in vertrouwde handen. Dat was zijn domein. Daar hoefden de andere bestuursleden niet aan komen. Het was bijna een ritueel: Iedere Koninginnedag was Jan-Willem vanaf 7 uur ’s morgens in touw met de organisatie van het feest op de Hofdijck: Kinderactiviteiten opbouwen, sponsoren een podium geven, bands ontvangen, alles had hij in de hand. Het gaf een vertrouwd gevoel: Laat dat maar aan Jan-Willem over. Daar voelde hij zich thuis. Als het Oranjefeest ‘s middags op de Hofdijck losbarstte was Jan-Willem met een drankje in zijn hand in zijn element.

Later werd hij justitiewoordvoerder in politiek Den Haag en scherpte hij zijn politieke antennes aan. Dat kwam wel eens van pas als we als Oranjevereniging soms in de clinch lagen met andere partijen. Haarscherp wist hij te analyseren wat de beste manier was om met elkaar ‘win-win’ situaties te creëren.

Ook als crisismanager heb ik hem goed leren kennen. In 2009 werd tijdens de viering van Koninginnedag de aanslag gepleegd op Hare Majesteit Koningin Beatrix bij de Naald in Apeldoorn. Dit bericht bereikte ons tijdens de lunch via de rechtstreekse tv-uitzending. Ons feest op de Hofdijck stond juist op het punt om los te barsten. Een snel overleg, de burgemeester met haar collega’s, ondergetekende met de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en Jan-Willem met zijn collega woordvoerders in Den Haag, deed besluiten om het feest niet te stoppen maar rustig af te bouwen om het aanwezige publiek de gelegenheid te geven met elkaar dit te kunnen verwerken.

Qua communicatie zorgde hij altijd voor het juiste momentum. De Oranjevereniging moest regelmatig in de Oegstgeester Courant. De voorzitter werd weer op pad gestuurd om met een Oranjeshawl een nieuwe ‘Vriend van de Oranjevereniging’ te verwelkomen. Jan-Willem was er altijd alert op dat de sponsoren van de Oranjevereniging de waardering kregen die zij verdienden. De sponsoren kwamen ook terug in ons jaarlijkse Oranjeboekje waar Jan-Willem de regie over had. Dit boekje is mede dankzij Jan-Willem uitgegroeid tot een verzamelaarsitem.

Bijna twee jaar geleden werd een kwaadaardige tumor bij hem ontdekt en moest hij zich teugtrekken. Ongeveer op hetzelfde moment dat de familie Oegstgeest verliet om een zorgboerderij Welgelegen op te starten. Daar heeft hij de afgelopen periode met zijn gezin zijn ziekte verwerkt. Een ziekte, die experimenteel werd behandeld en even een stilstand aangaf maar die hem helaas toch bij ons weggenomen heeft.

We missen een markant mens.

Joop Verdonk

Oud-voorzitter Oranjevereniging Oegstgeest

Wie contact op wil nemen met de familie kan dat doen via Facebook (profiel Jan-Willem Anholts) of via Jolandaswart1885@gmail.com.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant