Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Bezwaarmakers maken zich nog steeds grote zorgen om parkeeroverlast en lawaai van muziek. | Archieffoto&nbsp;</p>

Bezwaarmakers maken zich nog steeds grote zorgen om parkeeroverlast en lawaai van muziek. | Archieffoto 

(Foto: Willemien Timmers)

‘We zijn bang voor een grote Loetje’ - Reparatieplan Klinkerbergerplas op snijtafel bij Raad van State

DEN HAAG – Gaat de Raad van State eindelijk akkoord met het nieuwe bestemmingsplan voor de Klinkenbergerplas? Misschien, maar dan wel na enkele aanpassingen in de planregels. De gemeente heeft intussen zelf al enkele aanpassingen gedaan nadat het reparatieplan in oktober vorig jaar werd geschorst. Maar het kan zijn dat de Raad dat nog niet voldoende vindt. De Raad bleef nog met wat vragen zitten, zo bleek afgelopen week tijdens een zitting in Den Haag.

Door Adrie van der Wel

Daar meldden zich drie bezwaarmakers die zich nog steeds grote zorgen maken om parkeeroverlast en lawaai van muziek vanuit het restaurant dat bij de plas mag verrijzen. Restaurantketen Loetje heeft een aanvraag ingediend bij het gemeentebestuur. Voor een restaurant met een oppervlakte die twee keer zo groot is als het reparatieplan toelaat.

Geen vertrouwen

De bezwaarmakers, bewoners van de Oude Vaartweg, hebben er geen vertrouwen in. “We zijn bang dat er toch een heel grote Loetje komt”, zegt een van hen. Ze wijst op een andere vestiging van de restaurantketen waarbij Loetje handig gebruik zou hebben gemaakt van een onduidelijk bestemmingsplan.

Met hun bezwaren hopen de bewoners van de Oude Vaartweg hier wel duidelijkheid te krijgen. De raadsvoorzitter meldde tijdens de zitting dat de vergunningsaanvraag van Loetje nu geen rol speelt. “We kijken alleen naar wat het gerepareerde bestemmingsplan mogelijk maakt”. Advocaat Rob Lever van de gemeente stelde dat op de aanvraag van Loetje ook nog niet is beslist door het gemeentebestuur.

Evenementen

Het gemeentebestuur kan in afwijking van het bestemmingsplan onder voorwaarden een evenement incidenteel toestaan.

Overigens is er met het reparatieplan nu een streep gezet door de Klinkenbergerplas als evenementen-locatie. Overlast van evenementen zullen de omwonenden dus niet meer hebben. Hoewel evenementen bij de plas niet helemaal zijn uitgesloten. Het gemeentebestuur kan in afwijking van het bestemmingsplan onder voorwaarden een evenement incidenteel toestaan.

Parkeerbehoefte

De Raad schorste het reparatieplan vorig jaar vanwege een onduidelijke regeling voor de toekomstige horeca rond de plas. Ook de daaraan gekoppelde parkeerbehoefte was onduidelijk. Die problemen zijn volgens de bezwaarmakers nog steeds niet opgelost. De gemeente denkt van wel, zoals blijkt uit onderzoek. “De partijen zijn het niet eens over de berekeningen”, constateerde een van de rechters van de Raad.

Geluidsonderzoek

Verder heeft de gemeente geen geluidsonderzoek gedaan, aldus de bezwaarmakers. Dat is volgens hen een groot gebrek. Maar advocaat Rob Lever stelde dat de gemeente dit niet nodig vond. Een voorgaand bestemmingsplan maakte al horeca bij de plas mogelijk en toen zijn ook de geluidsgevolgen daarvan beoordeeld. De situatie verandert in theorie dus nauwelijks.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Meer berichten