Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Een eerdere editie van Actie Paardenkracht.</p>

Een eerdere editie van Actie Paardenkracht.

(Foto: )

Het Rijnlands Lyceum komt in beweging voor onderwijs in Oeganda

Het Rijnlands Lyceum organiseert dit jaar voor de 25ste keer de Actie Paardenkracht, maar wel anders! In plaats van klusjes doen gaan de leerlingen dit jaar de afstand tussen de school en Oeganda, 10.000 kilometer afleggen.

Alle leerlingen hebben een sponsorkaart gekregen waarop zij kunnen aangeven hoe veel (kilo)meter zij voor hun rekening nemen. Alles mag: hardlopen, wandelen, fietsen, roeien, hinkelen, zaklopen, op je handen lopen, als je maar alleen je eigen kracht gebruikt. Ook creatieve activiteiten kunnen meetellen: bijvoorbeeld een sjaal breien van 100 meter draad of een super lang gedicht schrijven.

Want toen de scholen in Nederland overschakelden op online onderwijs, gingen ook in landen als Oeganda, Kenia en Ethiopië de scholen dicht en lang niet overal zijn ze al weer open gegaan. Stel je dat eens voor: geen Teams of Zoom, geen Whatsapp… De leerlingen zitten thuis en moeten vaak meehelpen om het gezinsinkomen op peil te houden. Het aantal tienerzwangerschappen is schrikbarend gestegen. Edukans, de organisatie waar het geld van Actie Paardenkracht naar toe gaat, heeft voortvarend gehandeld en heeft in samenwerking met haar onderwijspartners in diverse landen €130.000 uitgeven om radiozendtijd te kopen en op die manier lessen te geven, zodat leerlingen konden blijven leren. Voor scholen die weer open willen zijn pakketten met emmers, zeep en mondkapjes nodig om ouders de zekerheid te geven dat hun kinderen veilig naar school kunnen. Docenten worden getraind om kinderen die lang thuis zijn geweest weer in het schoolritme te krijgen, ouders moeten overtuigd worden om hun kinderen niet langer thuis te houden. Dus er is meer geld nodig dan ooit om kinderen het onderwijs te geven dat ze nodig hebben.

Geen leerlingen van het Rijnlands gezien maar wel bijdragen? rijnlands-lyceum-oegstgeest5.inactievooredukans.nl

Meer berichten