Guus Bannenberg. | Foto Willemien Timmers
Guus Bannenberg. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Vereniging Oegstgeester Hofjes luidt noodklok

Politiek

Afgelopen maandag stuurde de Vereniging Oegstgeester Hofjes, die gelieerd is aan burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest, een brief aan de Oegstgeester gemeenteraad, waarin ze nogmaals willen benadrukken dat zij graag een hofje realiseren op de plaats waar nu de Leo Kannerschool nog staat.

“Wij hebben kortgeleden met woningcorporatie MeerWonen een voorstel ingediend bij het gemeentebestuur voor een hofje op de locatie Hazenboslaan. Helaas is het gemeentebestuur tot nu toe niet ingegaan op ons verzoek om het gesprek aan te gaan over ons voorstel”, laat voorzitter Guus Bannenberg weten. “Uit uitspraken van het gemeentebestuur leiden wij af dat zij de locatie Hazenboslaan nu betrekken in de contacten met projectontwikkelaars over het plan Endegeest. Door deze ontwikkelingen vrezen wij dat de laatste mogelijkheid verdwijnt om een hofje te realiseren voor de inwoners van Oegstgeest.”

Bannenberg legt uit dat de komende jaren de vraag naar zorg onder oudere inwoners van Oegstgeest door vergrijzing fors toeneemt, en daarmee het beslag op zorgvoorzieningen. “In de Woonvisie wordt daarom ook meerdere keren de wenselijkheid van hofjes voor oudere inwoners benoemd.”

Tijdens een in september gehouden informatiebijeenkomst schreven zich al 95 huishoudens uit Oegstgeest in als lid van de Vereniging Oegstgeester Hofjes. Zij voelen zich aangesproken door het onderscheidende kenmerk van een hofje: in verbinding met elkaar wonen, onder andere door het delen van een ontmoetingsruimte en een gemeenschappelijke tuin.

Het voorlopige bestuur van de vereniging is aan de slag gegaan met het inventariseren van mogelijke locaties voor een hofje. Criterium is een centrale ligging in het dorp met centrale voorzieningen op loopafstand. Het blijkt dat vier van de vijf mogelijke locaties inmiddels in handen zijn gekomen van commerciële projectontwikkelaars (Endegeest, Overgeest, La France en Hofbrouckerpark). De locatie Hazenboslaan is de enige locatie die (nog) in handen is van de gemeente.

De Vereniging van Oegstgeester Hofjes doet dan ook een dringend beroep op de gemeenteraad om de realisatie van hofjes conform de vastgestelde Woonvisie mogelijk te maken. “Dat kan door in de eerste plaats de locatie Hazenboslaan ter beschikking te stellen voor de bouw van een hofje met sociale huurwoningen aangevuld met koop- en luxe huurwoningen. Voor dat laatste kan een commerciële projectontwikkelaar ingeschakeld worden, maar wel onder een gebiedsvisie en bestemmingsplan die het concept van een hofje waarborgen”, aldus Bannenberg.

Uit de krant

Uit de krant