Stijn staat op het punt zijn boot te dopen. |
Stijn staat op het punt zijn boot te dopen. | Foto: Alexander de Vos

Jol gedoopt en te water gelaten bij Klaas Hennepoelwerf

Algemeen

Onlangs is op de scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel (in de Polders Poelgeest en net op Warmonder grondgebied) een prachtige houten jol gedoopt en te water gelaten. De jol is gebouwd door Stijn als afstudeerproject op het Hout- en Meubilerings College.

Stijn en studiegenoten lopen stage op de scheepstimmerwerf. Door de Covid-crisis kon hij niet meer op school aan zijn afstudeerproject werken, dus bleef de jol op de scheepstimmerwerf om daar afgebouwd te worden.

De jol is acht voet lang (2,5 meter) en is overnaads gebouwd van red cedar. Op de werf zijn de eiken spantjes krom gestoomd en met koperen nagels geklonken. Veel werk is gaan zitten in het maken van voor kenners bekende onderdelen als de wegering, banken, zwaardkast en knieën. En natuurlijk in het schuren en lakken. Studiegenoot Joris maakte onder andere de roeiriemen. In klein gezelschap en op ruime afstand is de jol te water gelaten en heeft Stijn een proefvaart op de Haarlemmertrekvaart gemaakt. Iedereen was vol bewondering voor het werk van de vers afgestudeerde botenbouwer.

Op het water is het bootje zo mogelijk nog mooier dan op de wal. Het roeien ging licht en snel en met drie volwassenen aan boord lag het bootje nog fier hoog op het water. In de komende winter wordt een tuigage gemaakt zodat in het voorjaar gezeild kan worden.

Uit de krant

Uit de krant