‘Verkeerssituatie moet veiliger bij Het Dok’
Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Met vereende krachten werd op ludieke wijze een veelkleurig zebrapad aangelegd. | Foto Willemien Timmers</p>

Met vereende krachten werd op ludieke wijze een veelkleurig zebrapad aangelegd. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

‘Verkeerssituatie moet veiliger bij Het Dok’

Op woensdagmiddag 25 november vond er bij basisschool Het Dok in Nieuw-Rhijngeest een ludieke actie plaats. Ouders en kinderen legden die middag, in een prettig herfstzonnetje, zelf met krijt en krijtverf een kleurrijk zebrapad aan op de straat voor de school.

Met deze actie vragen ouders en buurtbewoners aandacht voor de onveilige verkeerssituatie rond de school. “En dat terwijl het aantal leerlingen jaar op jaar alleen maar verder toeneemt in deze nieuwste wijk van Oegstgeest”, vertelt Ida Petter namens de buurtvereniging Nieuw Rhijngeest & Landskroon en de ouders. “Dertig procent van de inwoners van deze wijk is onder de vijftien jaar.”

Uit een onlangs gehouden wijkenquête blijkt dat het gebrek aan verkeersveiligheid het hoogst scoort als het gaat om verbeterpunten van de wijk. “We moeten elkaar erop aanspreken”, zegt Ida, die druk met een spuitbus in de weer is. “Aan de andere kant heeft de gemeente hier ook een rol in. Zeker hier in de buurt van de school ontbreken duidelijke borden over de rijrichting. Dat levert gevaarlijke situaties op. Ook is er geen zebrapad bij school aangelegd, terwijl dat wel de bedoeling was volgens het verkeersplan. In plaats daarvan kwamen er, zoals je kunt zien, vijf glas- en papiercontainers in de straat pal voor Het Dok. Deze blokkeren nu de meest veilige looprichting vanuit de wijk naar school toe.”

Het is goed voor te stellen wat een enorme chaos het op het Rustenburgerpad moet zijn tien minuten voordat de school aanvangt. “Het Dok zal verder groeien tot een school van meer dan 400 leerlingen, daarom moet er fysiek iets veranderen aan de inrichting hier, zodat de kinderen niet lukraak op gevaarlijke plekken de weg oversteken, maar veilig naar school kunnen lopen.”

Wethouder Matthijs Huizing kwam donderdag langs voor een gesprek met de school en de wijkvereniging. “Wij als vereniging hopen ook wijk-breed met de gemeente in gesprek te kunnen gaan over het thema verkeersveiligheid. Dat is nodig want we hebben in Nieuw-Rhijngeest geen fietspaden, geen zebrapaden en niet overal stoepen. Het aanleggen van een zebrapad voor de school, desnoods een tijdelijk geel exemplaar, zou een mooi begin zijn.”

Meer berichten