Annette ter Haar en Natasja van Essen zijn vol overtuiging geswitcht naar het onderwijs. | Foto Willemien Timmers
Annette ter Haar en Natasja van Essen zijn vol overtuiging geswitcht naar het onderwijs. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Energieke nieuwe directeuren voor Haaswijkse scholen

Onderwijs

De afgelopen maanden lijkt er een verschuiving plaats te hebben gevonden op de scholen in Oegstgeest. Een behoorlijk aantal directeuren ging met pensioen, of zocht een andere baan, en maakte plaats voor een ‘nieuwe generatie’ onderwijsbestuurders. Zo kregen ook de beide basisscholen ‘over de brug’ in Haaswijk per 1 augustus van dit jaar een nieuwe directeur. Natasja van Essen (46) kwam na de zomervakantie op christelijke basisschool Joris de Witte en Annette ter Haar (53) is verantwoordelijk voor Daltonschool Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Het valt direct op: Dit zijn niet ‘zomaar’ vrouwen die eenvoudigweg een baan hebben gezocht om hun dagen te vullen. Zowel ter Haar als Van Essen hebben na een andere carrière met volle overtuiging voor het onderwijs gekozen om zo iets bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en hen een goede start in het leven te geven. De twee ‘buurvrouwen’ hebben elkaar inmiddels weten te vinden en werken waar dat kan samen.

Technolab

Annette ter Haar steekt haar enthousiasme over haar nieuwe baan en ‘haar’ Daltonschool niet onder stoelen of banken. Na jaren te hebben gewerkt als hoofd educatie voor het Nederlands Architectuurinstituut en als manager strategie en ontwikkeling voor Technolab Leiden, bedacht ze in maart van dit jaar dat het tijd was voor iets nieuws. “Van alle soorten onderwijs die ik in mijn carrière langs had zien komen, vond ik het basisonderwijs het leukst.” En zo kwam de vacature van directeur van Daltonschool Oegstgeest op haar pad. De Daltonprincipes van het ontwikkelen van verantwoordelijkheid, het stimuleren van zelfwerkzaamheid en zelfstandigheid en samenwerking spraken haar direct aan. “Na de basisschool herken je Daltonkinderen al snel. Ze weten wat ze voor een taak nodig hebben en kunnen plannen. Het zijn over het algemeen heel zelfstandige kinderen.”

Toen Ter Haar vanuit Leiden voor het eerst naar de Haaswijkse school kwam kijken, was ze aangenaam verrast over de gemêleerdheid van de leerlingen. “We hebben hier een stoere mix van kinderen. Heel divers. Zo weten expat-ouders ons te vinden, hebben we ook kinderen van asielzoekers, maar net zo goed ‘bakfietsouders’”, lacht ze. “Die mix is onze kracht.”

Recherche

Ook Natasja van Essen is een dynamische aanwinst voor Oegstgeest. Na jarenlang agent, hoofdagent en rechercheur te zijn geweest, gooide ze zeven jaar geleden het roer om en ging in het onderwijs aan de slag. “Ik heb jaren in Amsterdam op straat gewerkt, en dertien jaar als rechercheur in de Bollenstreek. In die jaren raakte het me als ik ontspoorde kinderen en tieners tegenkwam.” Het maakte dat ze besloot om in die gecompliceerde levens iets ‘aan de voorkant’ te betekenen. “Daarom voel ik mij nu als schooldirecteur als een vis in het water. Hier hoop ik er te zijn voor kinderen. Al is er maar één die ik kan bereiken zodat zijn of haar leven beter verloopt, dan is mijn overstap geslaagd.”

‘We zijn allebei heel rustig en laten ons niet gek maken. Laat kritische maar komen met verbeterpunten. Daar gaan wij graag mee aan de slag.’

Die passie herkent ter Haar. “Het mooiste moment van de dag is ’s morgens bij het hek ieder kind even gedag te zeggen, en hen bij hun naam te noemen. Zo kun je echt een verschil maken.”
“De Joris de Witteschool wil een plek vormen waar kinderen zichzelf mogen zijn, hun talenten mogen ontdekken en ontwikkelen in een veilige leeromgeving. We hopen in de komende jaren een groei door te maken zodat we ons prachtige gebouw optimaal in kunnen zetten”, benadrukt Van Essen. Zij is blij dat haar school de ‘luxe’ heeft van een vakleerkracht voor gym en muziek.

Ook de Daltonschool kijkt naar de hele leerling. “Alle aspecten van ontwikkeling komen binnen school aan de orde. Daarbij is het leuk om hoog te mikken, en kinderen te prikkelen en zo liefde voor het leren bij te brengen. Daarom halen we graag expertise naar binnen, al is dat nu vanwege de corona maatregelen even niet mogelijk.”

Coronatijd

Solliciteren en beginnen met een nieuwebaan in coronatijd is best een uitdaging. De angst om het team niet goed te leren kennen omdat er wellicht weer vanuit huis gewerkt zou moeten worden, was best reëel. Toch heeft deze moeilijke tijd het ook iets gemeenschappelijks gecreëerd bij beide teams. “Je hebt elkaar echt nodig, dat is fijn.”

Beide directeuren zijn enthousiast over hun team, waarin veel leerkrachten al jaren werken. Van Essen, die tien groepen onder zich heeft: “We hebben een heel hecht en creatief team met een bak aan ervaring. Leerkrachten staan met plezier voor de klas.”

“Dat is bij ons niet anders,” zegt ook Ter Haar, die vertelt dat de Daltonschool acht groepen telt. “We hebben allebei een echt fijne school.”

Dat Oegstgeester ouders soms misschien wat kritischer kunnen zijn dan die in andere gemeenten, vinden beide dames prima. “We zijn allebei heel rustig en laten ons niet gek maken. Laat ze maar komen hoor; met verbeterpunten. Daar gaan wij graag mee aan de slag.”

Zorg

Minder ontspannen wordt er over de zorgleerlingen gepraat. Ter Haar: “Als er nergens plaats is voor leerlingen die écht extra hulp nodig hebben, al is het maar voor bijvoorbeeld één dag in de week, dan kun je niet spreken van passend onderwijs, maar van het schandalig verhogen van de werkdruk van de leerkrachten.”

Fietsen door het groen

Beide nieuwe directeuren fietsen iedere morgen een half uur door het groen naar hun nieuwe baan. Van Essen vanuit Lisserbroek, en Ter Haar vanuit Leiden. “Heerlijk”, roepen beide energieke dames, die willen benadrukken dat het goed is voor alle Oegstgeestenaren om te weten dat ‘er iets moois gebeurt over de brug naar Haaswijk’. “Wat een luxe hebben we hier met deze goede scholen, de kinderopvang, de buitenschoolse opvang en de gymzaal direct naast elkaar. Voor ouders een one-stop-drop.”

Uit de krant

Uit de krant