Oegstgeester raadhuis kleurt oranje tegen geweld
Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Burgemeester Emile Jaensch, voor de gelegenheid in oranje gekleed, hijst de vlag voor het raadhuis, dat &#39;s avonds ook oranje uitgelicht zal worden. |&nbsp;</p>

Burgemeester Emile Jaensch, voor de gelegenheid in oranje gekleed, hijst de vlag voor het raadhuis, dat 's avonds ook oranje uitgelicht zal worden. | 

(Foto: Willemien Timmers)

Oegstgeester raadhuis kleurt oranje tegen geweld

Op woensdag 25 november hees burgemeester Emile Jaensch de ‘Stop geweld tegen vrouwen’-vlag voor het gemeentehuis van Oegstgeest. Deze dag is door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World-campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december.

De actie werd in Oegstgeest op poten gezet door Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek, waarvan ook veel Oegstgeester vrouwen lid zijn.

Niet alleen de wappert de vlag om deze actie kracht bij te zetten, ook zal het Oegstgeester raadhuis vijf dagen lang oranje kleuren om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Gangmaakster Yolande Möhlmann zocht contact met de gemeente, en samen met Marjolijn van de Jagt van Dorpsmarketing Oegstgeest werd er voor oranje lampen gezorgd. Ook elders in het dorp valt de kleur oranje op. Op diverse plaatsen is het logo met telefoonnummer 0800-2000 met tijdelijke verf op de grond gespoten met behulp van een mal. Ook kregen diverse Oegstgeester standbeelden een oranje sjaal om.

Ook burgemeester Jaensch had voor de gelegenheid een oranje colbert aangetrokken. “Oranje is de kleur van de dageraad, van de hoop,” legde Yolande uit. “Het staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.”

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. 

Ook in de regio kleuren gebouwen oranje; in Leiden zijn dat er zelfs zeven. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land.

Daarnaast organiseren lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie straatacties en andere activiteiten tijdens de ‘16 Days of Action’.

Het blijkt voor Nederlandse vrouwen en meisjes die met geweld te maken krijgen, vaak knap lastig om melding te maken van dat geweld. Diverse organisaties, die vinden dat dat moet veranderen, zijn daarom ze een petitie gestart, te vinden op de website https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/.

Wie geweld of intimidatie door een partner, een familielid, een bekende, een collega, een date, een klasgenoot, een docent of wie dan ook wil melden, kan bellen met 0800-2000. Zie ook www.geweldtegenvrouwen.nl.

Meer berichten