Schrijverstegels in verval
Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De tegel van schrijver Hans Ludo van Mierlo, die bij het oude Rabobank-gebouw ligt, is er het slechtst aan toe. | Foto&#39;s Tim Helming</p>

De tegel van schrijver Hans Ludo van Mierlo, die bij het oude Rabobank-gebouw ligt, is er het slechtst aan toe. | Foto's Tim Helming

(Foto: Tim Helming)

Schrijverstegels in verval

De twaalf schrijverstegels in Oegstgeest, in en bij winkelcentra Lange Voort en De Kempenaerstraat vertonen steeds meer slijtage. Sommigen zijn inmiddels echt ernstig beschadigd. Op zich is dat logisch, want de tegels liggen er al sinds 2010.

Omdat Oegstgeest zich ‘Schrijversdorp’ noemt, zouden de tegels eigenlijk moeten worden opgeknapt. Van diverse kanten wordt er echter opgemerkt dat de tegelfabriek failliet is, en het ontwerpdocument zoek is. Ook zou er geen budget zijn.

Een aantal Oegstgeestenaren en ook de schrijvers zelf ergeren zich aan de vervallen tegels. “Zouden de kapotte glasplaten niet vervangen kunnen worden?”, vragen zij zich af. “Het is toch onze eer te na als schrijversdorp dat die tegels er zo verwaarloosd bij liggen?”

Een woordvoeder van de gemeente laat weten dat in 2017 voor het laatst een tegel is gerenoveerd: die van Jan Wolkers, in het kader van de Wolkersweken. “De schrijverstegels zijn niet vandalismebestendig en vervagen bovendien door de zon. De ontwerpen zijn inderdaad zoek bij de vormgever, en alleen de glasplaat erboven kan nog worden vervangen.”

‘Geen plannen om de tegels op te knappen’

Zij benadrukt dat het helaas niet meer lukt om de tegels weer echt mooi te maken. “Er zijn op dit moment geen plannen om de tegels op te knappen. Inmiddels zijn er ook veel andere initiatieven ontplooid om ‘Oegstgeest schrijversdorp’ vorm te geven. Zo zijn we in Oegstgeest gestart met het aanbrengen van diverse muurgedichten, worden er lezingen met schrijvers georganiseerd, en wordt er in bepaalde jaren extra aandacht aan bepaalde Oegstgeester schrijvers besteed.”

Voor het uitdragen van ‘Oegstgeest schrijversdorp’ zijn de tegels uit 2010 dus niet perse nodig, vindt het gemeentehuis. “Wij realiseren ons dat de tegels er in de loop der jaren niet mooier op worden. Wij zullen dan ook gaan kijken hoe we op termijn omgaan met het onderhoud van de steeds slechter wordende staat van de tegels.”

Meer berichten