Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Componist Rudolf Escher (1912-1980). | Foto Eva Besny&ouml;</p>

Componist Rudolf Escher (1912-1980). | Foto Eva Besnyö

(Foto: Eva Besnyö)

Zondagmiddag in De Paulus pianist Daniël van der Hoeven

De inperkingen ten spijt gaat Muziekkamer Oegstgeest door met haar matinees. Bij hooguit dertig concertgasten nu. Zondag 25 oktober om 16.00 uur treedt in De Paulus pianist Daniël van der Hoeven op. Het programma vermeldt onder meer Rudolf Eschers Arcana-suite.

Door Lucien Knoedler

Als hun woning in het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 verwoest blijkt, vinden Rudolf Escher (1912-1980) en zijn echtgenote Beatrijs onderdak bij zijn ouders aan de dorpsstraat in Oegstgeest. Om plaats te maken voor onderduikers (dirigent, componist en verzetsleider Jan van Gilse (1881-1944) en diens vrouw), verblijven zij enige tijd in hun families zomerhuisje in Reeuwijk. In deze jaren componeert Rudolf Escher, zoon van geoloog Berend Escher - na de oorlog rector magnificus van de Universiteit van Leiden - en een neef van graficus M.C. Escher, zijn aangrijpende oorlogstriptiek. Daartoe hoort Arcana voor piano (1944). Deze triptiek is, aldus Rudolf Escher, “een direct antwoord van de creatieve en dus constructieve geest op het geweld van een verdorven politiek systeem en zijn militaire terreurapparaat”.

Rudolf Escher schreef in Oegstgeest een van de belangrijkste pianowerken

In een beschrijving van het oeuvre van zijn compositieleraar Rudolf Escher haalt Leo Samama componist Matthijs Vermeulen (1888-1967) aan: “Wanneer ik terugdenk naar de vier pianostukken van Rudolf Escher, welke hij noemde Arcana Musae Dona, de geheimelijke gaven der muze, dan zie ik in mijn geest iets als een gebouwd geheel, waarvan ik den vorm niet zou kunnen omschrijven, of slechts met de grootste moeite, want herinneringen aan muziek komen uit de ijlste en immaterieelste regionen, maar die ik voel als harmonisch, compact, van een mooie aangename densiteit in zijn heldere en schaduwende vlakken, als een nieuw en boeiend beeld dat zich grifte op mijn innerlijken horizon. Het werk van Escher bestaat voortaan in me, het plantte zich in mij over als een treffende, levende, bekorende, bijna grijpbare realiteit.” Arcana is, Samama onderschrijft het, een van de belangrijkste pianowerken van de twintigste eeuw is.

Daniël van der Hoeven verwierf hoofdprijzen bij meerdere pianoconcoursen, zoals de eerste prijs van het Nationaal Pianoconcours in 2010, de tweede prijs in Seattle en de eerste prijs van het Internationaal Bach-concours in Würzburg. Reserveren verplicht: muziekkamer-oegstgeest.org.

Meer berichten