Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Jetteke Bolten en Matthijs Huizing luisteren terwijl twee leerlingen het gedicht voordragen. | Foto Willemien Timmers</p>

Jetteke Bolten en Matthijs Huizing luisteren terwijl twee leerlingen het gedicht voordragen. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Derde muurgedicht onthuld

Op woensdag 7 oktober onthulde wethouder Matthijs Huizing het derde Oegstgeester muurgedicht aan de Zilverstein in Nieuw-Rhijngeest.

Nog nooit zo snel stond der een gedicht op een buitenmuur, vertelde Jetteke Bolten, voorzitter van Cultuurfonds Oegstgeest, en trekker van het OMA-project. OMA staat voor het Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité, dat al eerder gedichten realiseerde op muren in de Deutzstraat, en aan de Jan Wolkerslaan. “In een jaar tijd was alles geregeld”, sprak Bolten trots, en zij bedankte de familie Lancel, die zijn buitenmuur beschikbaar stelde. “Wij hebben een muur, en wij willen meedoen, zeiden zij direct.” Gekozen werd voor het gedicht ‘De Grens’ van Willem de Bondt. In de warmste week van juni begonnen Marcel van Gaalen en John Stelck aan de realisatie van het muurgedicht.

“Als we aan ‘De grens’ denken, komt ook de Rijn in onze gedachten, die in de Romeinse tijd de grens vormde van het Romeinse Rijk,” vertelde Bolten aan de aanwezige belangstellenden en buurtbewoners.

Wethouder Matthijs Huizing liet weten ‘normaal niet zo van de actiecomités te zijn’, maar deze toch wel erg te waarderen. “Het gedicht dat hier nu op de muur staat, raakte mij enorm toen ik het voor het eerst las. Had ik in mijn vroegere functies maar geweten dat het bestond. Als lid van het ‘Actieteam grensoverschrijdende economie en arbeid’ had ik het ongetwijfeld vaak geciteerd. Maar het gedicht past ook goed hier in de wijk, waar we niet willen dat de A44 teveel een grens wordt. Ik hoop dat het inspiratie geeft om Oegstgeest één geheel te laten zijn.”

Twee leerlingen van basisschool Het Dok lazen vervolgens het gedicht voor:

Als ik de grens niet meer zie

Als een blokkade Voor de ander

Of voor mezelf Tegen de ander

Of tegen mezelf

Maar zie dat de grens verbindt

Dan durf ik me open te stellen

En samen met de ander te bewegen

Het muurdicht is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Lions, Rabobank Leiden Katwijk, het Prins Bernhard Cultuurfonds, en het Lokaal Fonds Oegstgeest.

(Willemien Timmers)

Meer berichten