Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De champagne wordt ontkurkt bij de familie Neuteboom. | Foto Willemien Timmers</p>

De champagne wordt ontkurkt bij de familie Neuteboom. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

25.000 inwoners voor Oegstgeest

Afgelopen vrijdag, 2 oktober, knalde de kurk van de champagnefles bij de familie Neuteboom aan de Willinklaan. Isaac Neuteboom, die zijn nieuwe huis nog druk aan het verbouwen is, gaat de boeken in als 25.000e inwoner van Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Het was nog helemaal niet zo zeker of het gezin naar Oegstgeest zou verhuizen. “We zijn een echte Leidse familie, die in 1640 al in Leiden kwam wonen”, vertelt Isaac. “Ook ik ben daar geboren en getogen, aan de Langebrug en de Papengracht. Daar hebben we tot voor kort nog gewoond.”

Ook zijn vrouw Anne, ze zijn al negentien jaar getrouwd, voelde zich thuis in Leiden. “Het is een bijzondere en internationale stad met een prachtige geschiedenis.”

Toen Isaac met pensioen ging, kwam daar toch het moment dat er nagedacht werd over een volgende stap. “Ik woonde al 35 jaar op dezelfde plek, en de binnenstad werd steeds drukker. Ik was wel toe aan iets nieuws”, vertelt de sympathieke 25.000e Oegstgeestenaar. Waar hij sprak over een appartement in Noordwijk, (‘daar ben ik lid van de kitesurfclub’) was zij inmiddels verliefd geworden op Oegstgeest. “Ik heb gewerkt als onderwijsassistent bij de internationale basisschool in Leiderdorp, en sommige gezinnen woonden in Oegstgeest. Als ik dan hier kwam, dacht ik al what a lovely place to live. Als je dan Leiden uit moet, dán is het geweldig om naar Oegstgeest te gaan.” Haar man is inmiddels helemaal ‘om’. “Oegstgeest heeft me omarmt; iedereen is zo gastvrij en behulpzaam! Ik kende het dorp overigens al van vroeger, toen ik met mijn vader, die een groothandel in groenten had, meeging om hier winkels te bevoorraden.” Lachend: “Al zag Oegstgeest er in mijn jeugd heel anders uit.”

Isaac leerde Anne (die als Rwandese opgroeide in Oeganda) overigens kennen bij een gospelconcert in Surrey, Engeland. “Ik ben tien jaar lang zingend zendeling geweest, en heb de hele wereld over gereisd. Terug in Leiden ben ik weer aan het werk gegaan als biochemisch analist.”

Burgemeester Emile Jaensch heette het gezin, twee van de drie kinderen studeren al, van harte welkom in Oegstgeest. Samen met Isaac, Anne en hun zoon Mark, sneed hij de door de gemeente bezorgde taart aan. Met de nieuwe Oegstgeestenaren genoot hij van het gebak en een glas champagne.

Voorlopig wordt er nog wel even geklust in het huis aan de Willinklaan. “We laten ook een klein onderkomen in de achtertuin bouwen voor mijn moeder. Zij is de negentig al gepasseerd, en woont nu nog in een hofje in Leiden. Fijn dat we haar hier straks dichtbij hebben.”
De burgemeester verwacht overigens dat het aantal inwoners van Oegstgeest in de komende jaren nog zal stijgen tot 28.000 inwoners.

Meer berichten