Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De A44 vormt de scheidslijn tussen verschillende Oegstgeester wijken. |&nbsp;</p>

De A44 vormt de scheidslijn tussen verschillende Oegstgeester wijken. | 

(Foto: Willemien Timmers)

Integratie van een nieuwe wijk - Over de A44 heenkijken

De geplande woonwijk Nieuw-Rhijngeest Zuid ligt ingeklemd tussen een bedrijventerrein, Park Landskroon, de N206 en de A44. Hoe zorg je er als gemeente dan voor dat de wijk toch onderdeel wordt van Oegstgeest?

IJsbrand Terpstra

“De allerbeste optie zou zijn om de A44 te tunnelen waardoor de scheidslijn wegvalt”, reageert Progressief Oegstgeest (PrO) om er meteen aan toe te voegen dat de gemeente daar niet over gaat: “Of het rijk daaraan wil meewerken is zeer twijfelachtig.” Ook Hart voor Oegstgeest wijst op een goede bereikbaarheid te voet, per fiets, auto en met het openbaar vervoer, zoals dat bij elke plek in het dorp belangrijk is.

Toch is dat zeker niet het enige dat er moet gebeuren, blijkt uit de reacties van de zes politieke partijen uit de gemeenteraad. D66 en PrO wijzen op het belang van wijkverenigingen en de mogelijkheid om deel te kunnen nemen aan het verenigingsleven. “Door deel te nemen aan het sociale leven in het dorp ontstaat een band met Oegstgeest. Verenigingen en scholen moeten dan natuurlijk wel voldoende ruimte hebben”, zegt D66.

‘Kijkje nemen’

Maar Nieuw-Rhijngeest hoeft niet hetzelfde te worden als de wijken die er al zijn, klinkt het door in alle reacties. “De wijk zal zo aantrekkelijk worden dat inwoners uit de oudere wijken van Oegstgeest er regelmatig een kijkje zullen willen nemen”, zegt de VVD, die denkt dat de integratie daarom wel natuurlijk zal verlopen. PrO denkt daarnaast dat Oegstgeest groot genoeg is dat niet er niet één centrum is waar alles gebeurt.

“Elke wijk heeft een eigen karakter en charme”, beaamt het CDA, waarbij ook fysieke barrières als het kanaal of de enkele brug naar Poelgeest niet uit het oog moeten worden verloren. De christendemocraten denken wel dat de studenten in Nieuw-Rhijngeest zich niet zo snel Oegstgeestenaar zullen voelen. “Zo was het ook met de studenten die in de ‘tijdelijke barakken’ woonden, die voelden zich vaker Leidenaar.”

Om Nieuw-Rhijngeest Zuid daadwerkelijk tot onderdeel van Oegstgeest te maken, is vooral de inrichting van de nieuwe wijk erg van belang. Geen verkamerde panden en studiootjes, maar (koop)woningen voor gezinnen en starters. Dat klinkt bij elke partij wel door. “Het karakter van Nieuw Rhijngeest Zuid moet aansluiten bij het groene en dorpse karakter waar Oegstgeest zo om wordt gewaardeerd”, verwoordt Hart voor Oegstgeest het. Met als toevoeging van het CDA: “De unieke rood-gele straatnaambordjes zullen helpen!”

Meer berichten