Logo oegstgeestercourant.nl
Rob Siekmanns boek 'Cruijffiaans' is genomineerd voor de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs. | Archieffoto
Rob Siekmanns boek 'Cruijffiaans' is genomineerd voor de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs. | Archieffoto (Foto: Willemien Timmers)

Rob Siekmann genomineerd met 'Cruijffiaans'

Dit najaar wordt voor de tweede keer de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs toegekend.

De prijs is een initiatief van Onze Taal – een initiatief dat direct en van ganser harte werd omarmd door het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV), en het dagblad Trouw. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 3000 euro.

De taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek van het laatste jaar – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is.

De shortlist bestaat uit zes boeken, waaronder een boek van Oegstgeestenaar Rob Siekmann genaamd 'Cruijffiaans. Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht' (20/10). het boek bevat een inventarisatie en een analyse van alles wat Cruijff ooit in interviews gezegd heeft.

Er is geen Nederlander over wiens taalgebruik zoveel is geschreven als de legendarische voetballer Johan Cruijff. Het definitieve boek over Cruijffs taal is het lijvige en gedegen Cruijffiaans van voormalig hoogleraar sportrecht Rob Siekmann. In zijn boek heeft hij een enorme hoeveelheid uitspraken van Cruijff opgenomen, en die geordend op onderwerp en van annotaties en commentaar voorzien. Heel veel hoofdstukken gaan over voetbal en alles wat daarmee samenhangt, maar in het hoofdstuk ‘Cruijff over Cruijff’ komt ook voorbij wat hij allemaal gezegd heeft over bijvoorbeeld kleding, politiek, levensbeschouwing, verliefdheid, zakendoen en vreemde talen (“Ik vind het

Spaans

trouwens gemakkelijk om te schrijven: precies zoals je het uitspreekt. Maar eerlijk gezegd schrijf ik in geen enkele taal.”). Aan het eind van het boek worden “algemene conclusies getrokken voor wat betreft Cruijffs gedachtegoed en voetbalvisie”.

Meer berichten