Koning Willem-Alexander in gesprek met de GGD over de bestrijding van corona.
Koning Willem-Alexander in gesprek met de GGD over de bestrijding van corona. Foto: GGD HM Ed Hölscher

Koning bezoekt GGD Hollands Midden

Algemeen

Koning Willem-Alexander is op vanochtend op werkbezoek geweest bij de GGD Hollands Midden. De Koning heeft de medewerkers van de GGD een hart onder de riem gestoken. 

Hij bezocht de coronateststraat achter het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp waar hij uitleg kreeg over de werkwijze. Daarna ging hij door naar Leiden voor een bezoek aan de afdeling die verantwoordelijk is voor het bron- en contactonderzoek. Ook sprak hij met een tweetal bron- en contactonderzoekers, twee artsen en de directeur. 

Individueel belang versus volksgezondheid

Tijdens het werkbezoek werden verschillende dilemma’s besproken, denk aan de impact die de ziekte, isolatie en/of quarantaine heeft op het dagelijks leven van mensen. GGD-medewerkers schipperen elke dag met het belang van de individuele burger ten opzichte van het belang voor de volksgezondheid. Dit dilemma is keer op keer voelbaar op het moment dat een GGD-medewerker telefonisch contact heeft met een burger over maatregelen die nodig zijn voor het tegengaan van de verspreiding van corona. De Koning heeft dit eveneens zelf tijdens het bezoek aan de telefoon kunnen ervaren.

Beperk nauwe contacten

De GGD merkt dat mensen steeds meer nauwe contacten hebben. Al deze nauwe contacten moeten 10 dagen in quarantaine wanneer iemand besmet is en door de GGD gemonitord worden. Dit heeft grote impact. We roepen mensen daarom op: beperk je nauwe contacten, houd 1.5 meter afstand! 

De GGD ziet dat het voor iedereen steeds moeilijker wordt om zich na zo’n lange tijd nog aan de maatregelen te houden. De GGD wil benadrukken dat we er met zijn allen ook wat voor terug krijgen: een zo normaal mogelijke samenleving. Dus houd vol! 

Oog voor het harde werk

Niet alleen van de samenleving, maar ook van de GGD werd in korte tijd veel verwacht en het einde is nog niet in zicht. Het opzetten van teststraten (samen met Scal), het werven en opleiden van mensen voor het bemonsteren, voor bron- contactonderzoek, voor het regionale callcenter, etc. En dat voor 7 dagen in de week. We zien nu dat mensen zich laten testen zonder dat zij klachten hebben en dit testcapaciteit kost. De GGD roept mensen op zich alleen bij klachten te laten testen. 


Wat doet de GGD

Als gemeentelijke gezondheidsdiensten bewaken de 25 GGD’en de publieke gezondheid en voeren zij de taken uit die de overheid op zich neemt om de gezondheid van iedereen te bewaken, beschermen en bevorderen. Onderdeel daarvan is de bestrijding van infectieziekten, zoals corona. 

Het afgelopen halfjaar is veel werk verzet en de GGD waardeert het dat de Koning hier oog voor heeft. 

De Koning in gesprek met de coördinator bron- en contactonderzoek.

Uit de krant

Uit de krant