Logo oegstgeestercourant.nl
Sietske Steenbergen hoopt in het Dorpskantoor veel mensen te ontmoeten. |
Sietske Steenbergen hoopt in het Dorpskantoor veel mensen te ontmoeten. | (Foto: Willemien Timmers)

Dorpskantoor opent in Dorpscentrum

Sociaal Makelaar Sietske Steenbergen: 'Loop eens binnen!'Afgelopen vrijdag hield sociaal makelaar Sietske Steenbergen voor het eerst kantoor in Dorpscentrum Oegstgeest. Vanaf nu zal het Dorpskantoor daar elke vrijdagmiddag te vinden zijn van half drie tot vijf uur. “Ik ben er erg blij mee dat de VVV van het sociaal domein op deze manier van start is gegaan”, laat Sietske enthousiast weten. “Iedereen kan hier tijdens openingstijden zonder afspraak binnenlopen om informatie te krijgen over de sociale aspecten van wonen in Oegstgeest.”

Door Willemien Timmers

Ruim een jaar geleden stelde Oegstgeest een Sociaal Makelaar aan, om sociale cohesie te versterken door sociale initiatieven in kaart te brengen en mensen met elkaar te verbinden. Belangrijke drijfveer voor deze aanstelling was het terugdringen van eenzaamheid in alle wijken en alle lagen van de bevolking. Inmiddels heeft Sietske haar plek meer dan goed ingenomen, en is ze overal en nergens te vinden om Oegstgeestenaren met elkaar te verbinden.

Om nog toegankelijker te zijn voor iedereen, heeft Sietske nu een inloopplek, een ‘dorpskantoor’ gecreëerd in het Dorpscentrum. “Net zoals een toerist bij de plaatselijke VVV langsgaat om geïnformeerd te worden over wat er allemaal te doen is in die gemeente, zo ben ik er voor alle Oegstgeestenaren die willen weten welke mogelijkheden er voor hen - of voor mensen om hen heen - zijn om anderen te ontmoeten.”

Spin in het web

Graag functioneert Sietske als een spin in het sociale web. “Ik wil graag meedenken over wat er sociaal mogelijk is in ons dorp, contacten leggen en aan mensen ideeën opperen voor activiteiten. Ook wil ik Oegstgeestenaren de weg wijzen die op zoek zijn naar zinvol vrijwilligerswerk, of iets leuks in de wijk willen organiseren.”

De sociaal makelaar vertelt dat gebeurtenissen in een mensenleven vaak leiden tot een ander sociaal leven. Dat kan zijn een verhuizing of een echtscheiding, maar ook bij pensionering of bij het overlijden van een partner staan levens ineens op zijn kop. Het kan ook zijn dat men er om gezondheidsredenen niet meer samen met de auto op uit kan, en dan dichter bij huis contacten en activiteiten zoekt. “Iedereen die zich hierin herkent, nodig ik van harte uit eens langs te komen in het Dorpscentrum voor een kopje koffie. Ik snap dat men soms niet eens goed weet te verwoorden wat hun hulpvraag nu precies is, maar dat ze wel verlangen naar meer contact, en willen weten wat er allemaal mogelijk is. Daar kan ik bij helpen. Dan wijs ik hen bijvoorbeeld op de wandelclub, het biljartcentrum, of de fietsmaatjes. Het is zo jammer dat er veel Oegstgeestenaren eenzaamheid ervaren, terwijl er zoveel leuks te doen is in het dorp, en er zoveel mogelijkheden bestaan om anderen te ontmoeten.”

Koffie

Sietske hoopt dat iedereen over een tijdje de weg naar het laagdrempelige Dorpskantoor als vanzelf weet te vinden. “Loop eens binnen voor een kopje koffie, zodat we met elkaar kennis kunnen maken.”

Goed om alvast aan te kondigen: Van 4 tot en met 10 oktober vindt opnieuw ‘Oegstgeest Ontmoet’ plaats.

Meer berichten