Daan van der Weijden, één van de spelers uit de jeugd die een plek verdiend in het eerste. | Foto: Paul Lichtenbeld

FC Oegstgeest komt niet verder dan een gelijkspel

Sport

De tweede bekerwedstrijd van FC Oegstgeest tegen SJZ kenmerkte zich vooral door een gelijk-opgaande strijd met over en weer kansen. FC Oegstgeest kreeg in de tweede helft wel meer overwicht maar kon dit niet in doelpunten omzetten. Dus de twee doelpunten die rond de eerste tien minuten vielen, zouden tevens de einduitslag bepalen (1-1).

Zoals gebruikelijk start de bekercompetitie eerst met een poulevorm waarvan de winnaar doorgaat naar de volgende ronde. In de poule van FC Oegstgeest zijn BSC’68, Lyra en SJZ de tegenstanders.

FC Oegstgeest verloor de eerste wedstrijd uit tegen Lyra met 4-3. Tijdens die wedstrijd stonden ze lang op voorsprong maar in het slotakkoord wist Lyra toch de winst te pakken. Om nog wat resultaat te behalen in de beker moest in de wedstrijd tegen SJZ de volledige punten gepakt worden.

Dankzij de goede jeugdopleiding van FC Oegstgeest stroomden dit seizoen meerdere jeugdspelers door naar de selectie. Eerder waren dat al Thijs Smallenbroek en Tim Bakker.

Dit seizoen kwamen zelfs vijf jeugdspelers over, Daan van der Weijden, Sam Roelen, Gijs Jansen, en Lev Visser. Niels Lichtenbeld behoort ook tot deze categorie. Hij is de jongere broer van Timo Lichtenbeld, die al vele seizoenen eerst bij fusievereniging v.v. UDO en nu bij FC Oegstgeest vaak een plek in de verdediging opeist.

Broers dus, dat doet denken aan de tijd dat de vier zonen van het gezin Franken tegelijkertijd in het eerste van v.v. UDO speelden. Dat zijn, vooral voor de ouders, unieke momenten, vier broers tegelijkertijd in het eerste team.

Tegen SJZ was de startopstelling van FC Oegstgeest als volgt keeper Rick van der Kaay, achterin: Tim Bakker, Thijs Smallenbroek, Daan van der Weijden en Mario Gianfiglio, midden: Niels Lichtenbeld, Harm Jaap Boerma, Bas Nieuwenburg, aanval: Melvin van Gent, Daan van Moorsel en Sam Roelen.

Al na tien minuten kon FC Oegstgeest de 1-0 noteren. Want Daan van Moorsel wist de rebound van de inzet van Mario Gangfiglio netjes in te koppen. Daar kon FC Oegstgeest niet echt lang van genieten want in de twaalfde minuut scoorde SJZ via een counter de 1-1.

Verschillende fouten in de opbouw van FC Oegstgeest verschafte SJZ verschillende grote kansen die gelukkig tijdig gestopt werden. Dit is voor de trainers nog wel een van de aandachtspunten bij de verdere voorbereiding op de competitie.

Zo nu en dan liet FC Oegstgeest ook wel zien dat ze via goede combinaties heel dreigend kunnen zijn. Helaas ontbrak dan vervolgens de nauwkeurigheid. Vlak voor rust kreeg SJZ nog een grote kans die gelukkig geen doel trof.

In de tweede helft ging FC Oegstgeest steeds meer domineren. In de 51ste minuut mislukte een goed opgebouwde aanval door een zwakke pass op de vrijstaande Melvin van Gent.

Ook een vrije bal in de buurt van de cornervlag van Niels Lichtenbeld bereikte geen van de FC Oegstgeest aanvallers in de zestien meter. Aanleiding was een tackle op Mario Gangfiglio.

Ook de resterende grote kansen voor FC Oegstgeest leverden niet het beoogde resultaat. In de 70ste minuut kon de inzet van doorgebroken Melvin van Gent net door de keeper worden gepareerd. In zo’n zelfde situatie schoot Tim Bakker de bal enkele minuten later net voor langs. En ook de kopbal van Daan van Moorsel uit de voorzet van Daan van der Weijden wist de doelman van SJZ te blokkeren.

Volgende week is de derde bekerronde daarin speelt FC Oegstgeest om 14.30 uur weer thuis, nu is BSC ‘68 de tegenstander. De bekerambities kan FC Oegstgeest nu wel vergeten. Maar het is een goede voorbereiding op de competitie. En met de huidige brede selectie zijn er zeker mogelijkheden op een goed resultaat in de derde klasse.