Logo oegstgeestercourant.nl
Het CDA ziet het liefst weer opnieuw deze samenstelling van de coalitie: CDA, Progressief Oegstgeest en VVD. Op de foto wordt de tekening van het coalitieakkoord gevierd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. | Archieffoto
Het CDA ziet het liefst weer opnieuw deze samenstelling van de coalitie: CDA, Progressief Oegstgeest en VVD. Op de foto wordt de tekening van het coalitieakkoord gevierd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. | Archieffoto (Foto: Willemien Timmers)

CDA wil na breuk hernieuwde samenwerking met PrO en VVD in coalitie

Het CDA wil liever geen coalitie zonder de VVD en roept Progressief Oegstgeest (PrO - bestaande uit PvdA en GroenLinks) en VVD op tot een hernieuwing van de samenwerking, zo laten zij in een persbericht weten. Volgens de partij is de afgelopen weken gebleken dat herstel van de coalitie tussen PrO, VVD en het CDA de enige serieuze optie is voor een stabiel bestuur van Oegstgeest. 

CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk: “Alle gesprekken met verschillende partijen de afgelopen tijd bevestigen voor ons vooral één ding: die samenwerking was eigenlijk heel goed en logisch, ondanks de recente strubbelingen die tot de ‘break up’ leidden. Maar een break up hoeft gelukkig niet altijd in een definitieve scheiding te eindigen”.

De samenwerking van VVD, PrO en CDA begon in 2018 toen de drie partijen bij de verkiezingen zowel de drie grootste partijen als de enige drie winnende partijen werden. “We kregen een duidelijk mandaat en een duidelijke opdracht van Oegstgeestenaren om gezamenlijk het dorp verder te brengen. En die samenwerking was vruchtbaar, getuige bijvoorbeeld het sportakkoord, de woonvisie, het minimabeleid, het preventieakkoord, verstandig afvalbeleid en het realiseren van meer groen in het dorp”, aldus Van Blitterswijk. Hij vervolgt: “op het ontzettend ingewikkelde dossier van De Geesten, in een uitzonderlijke tijd waarin we elkaar door corona fysiek niet zagen, verloren we elkaar uit het oog en hebben we alle drie onze fouten gemaakt. Maar juist in een in de basis sterke relatie moet ruimte kunnen zijn voor reflectie en verzoening, omwille van stabiel bestuur, juist in deze moeilijke tijden.”

De christendemocraten zeggen ‘buitengewoon teleurgesteld’ te zijn in de fractie van D66 die als middenpartij tot twee keer toe verkennende gesprekken weigerde. “Daarmee is voor ons duidelijk geworden dat die fractie partijpolitiek kennelijk belangrijker vindt dan het dragen van verantwoordelijkheid om het dorp door de crisis te loodsen. D66 zet zichzelf buitenspel en dat is buitengewoon teleurstellend”, stelt Van Blitterswijk. Volgens hem bevestigt de houding van D66 dat een hernieuwde samenwerking van de oorspronkelijke coalitie de enige serieuze optie is voor een stabiel dorpsbestuur. “Natuurlijk, er zal goed gesproken moeten worden, maar een samenwerking die in de basis goed is, kan met de nodige inzet na een onderbreking weer goed worden. En misschien wel beter”, zo meent de CDA-fractievoorzitter.

Het CDA zal bij PrO-informateur Ruud Koole dan ook benadrukken dat een hernieuwde samenwerking van PrO, VVD en CDA als enige reële optie wat die partij betreft serieus onderzocht moet worden. “Met de verkiezingsuitslag en midden in deze coronacrisis zijn we het aan het dorp verplicht om over de eigen schaduw heen te stappen. En zoals ik PrO en VVD heb leren kennen, zijn juist zij daar ook toe in staat. Bovendien past het goed binnen de opdracht die de heer Koole van de PrO-fractie gekregen heeft”, besluit Van Blitterswijk.

Meer berichten