Logo oegstgeestercourant.nl
Aad den Heijer en Marianne Smit: 'Ons Groene Kerkje ziet er weer fris uit, en iedereen is er welkom!' |
Aad den Heijer en Marianne Smit: 'Ons Groene Kerkje ziet er weer fris uit, en iedereen is er welkom!' | (Foto: Willemien Timmers)

Oudste kerkje van Oegstgeest oogt weer prachtig

Klokkentoren Groene Kerk uitgelicht - Authentieke knopstoelen te koop

monument n Trots lopen Aad den Heijer en Marianne Smit door ‘hun’ Groene Kerkje. Beide zijn lid van het vijfkoppige College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Oegstgeest, en hebben zich de afgelopen maanden intensief beziggehouden met de onderhoudswerkzaamheden van de Groene- of Willibrordkerk, de bijbehorende kosterswoning en ontmoetingscentrum Willibrords Erf. Nog even en de werkzaamheden zitten erop, en dan kan heel Oegstgeest weer van een prachtig vernieuwd monument genieten.

Den Heijer (bouwmeester) vertelt honderduit over alle werkzaamheden die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd. “Het groot onderhoud aan de Groene Kerk, de kosterswoning en Willibrords Erf was hard nodig”, vertelt hij bevlogen. Smit beaamt dat.

“Er zijn geen lijken uit de kast komen vallen, maar het bleek bijvoorbeeld wel dat één van de vier pijlers van de klokkentoren aan vervanging toe was. Goed dat we daar op tijd bij waren!” Het controleren van de klokkentoren gebeurt niet ieder jaar, omdat het aanbrengen van steigers een kostbare zaak is. Nu ze er toch stonden, kon alles geïnspecteerd en geschilderd worden.

“We hebben ook verlichting aangebracht om de klokkentoren en de kerk ’s avonds mooi uit te lichten”, voegt Den Heijer toe, die naar alle waarschijnlijkheid het afgelopen half jaar weinig thuis te vinden was. Hij bedacht ook een oplossing om het zeventiende-eeuwse kerkje op een betere manier te verwarmen. “Bij het oude systeem kwam warme lucht van onderaf de kerk in, om vervolgens naar boven toe, en ook naar het orgel, te verdwijnen. Deze manier van verwarmen zorgde er niet alleen voor dat het koud bleef in de kerk, maar ook dat het orgel snel ontstemd raakte en veel onderhoud nodig had. Het instrument kan alleen goed klinken als de temperatuur met niet meer dan één graad per uur stijgt. Dat is nu opgelost door in de gedeelten waar stoelen staan verhogingen aan te brengen, en daarin vloerverwarming te plaatsen.”

Gecombineerd met een aantal nieuwe radiatoren moet het klimaat in de Groene Kerk voortaan beter te beheersen zijn. En dat is belangrijk, want het kerkje wordt, naast het gebruik door de Protestantse Gemeente in de zomermaanden, zeer regelmatig verhuurd voor uitvaarten en trouwerijen. “Er zijn hier bijvoorbeeld zo’n tachtig uitvaartdiensten per jaar”, licht Aad den Heijer toe. “En het zou mooi zijn als het kerkje meer verhuurd zou worden voor bruiloften, al dan niet met een kerkelijke inzegening.”

Met het groot onderhoud komt ook een vernieuwing van het interieur: de vloer blinkt als nooit tevoren, de muren worden met vochtdoorlatende verf gewit en alle oude knopstoelen (enkele honderden) gaan er uit. “Het soort stoelen dat nu in de kerk staat, wordt door de brandweer niet meer goedgekeurd omdat ze niet goed koppelbaar zijn. Vandaar dat we bezig zijn met de aanschaf van nieuwe stoelen, en ook overname van banken uit een andere kerk.”

Alle Oegstgeester geïnteresseerden kunnen, op afspraak, voor 25 euro een knopstoel uit de jaren vijftig uitzoeken uit de kerk. De opbrengst hiervan wordt geïnvesteerd in betere digitale serviceverlening als camera’s ter ondersteuning van onlinediensten, maar ook in de aanschaf van beeldschermen. “Wie een authentieke stoel wil kopen, compleet met liedboek-vakje aan de achterzijde, kan een mail sturen via secretaris-cvk@pgoegstgeest.nl. Dan maken we een afspraak. Er zijn er al zo’n tachtig verkocht, waarvan er zelfs een naar Canada is verscheept!”

De Groene- of Willibrordkerk oogt weer helemaal fris omdat ook al het voegwerk aan de buitenkant is vervangen waar nodig.

Daarnaast is de kosterswoning weer als nieuw, en krijgt ook Willibrords erf, een ooit wat saaiig zaaltje, een complete facelift. “Daar zijn openslaande deuren en een terras aangebracht, zodat diversere bijeenkomsten gehouden kunnen worden”, aldus Den Heijer.

Beide ‘collegeleden’ zien met blijdschap hoe mooi het geheel van kerk en bijgebouwen wordt, en hopen van harte dat iedereen uit Oegstgeest zijn weg naar het Groene Kerkje zal vinden. “We hopen dat het vrij toegankelijke stilte uur op de woensdag van 16.00 tot 17.00 uur in stand gehouden zal wordenals de coronatijd achter ons ligt. Daarnaast blijven we mensen uitnodigen op bijvoorbeeld de Lichtjesavond die door de Begraafplaats Groene Kerk wordt georganiseerd, en willen we laten weten dat iedereen hier in het kerkje zijn trouwbeloften mag uitspreken. Een lief kerkje als deze, met zo’n lange geschiedenis, moet er voor alle Oegstgeestenaren zijn.”

(Willemien Timmers)

Meer berichten