Logo oegstgeestercourant.nl
Wethouder Yvonne van Delft: 'De ontwikkelingen rond corona vragen om een bijsturing van de festiviteiten'. | Foto Willemien Timmers
Wethouder Yvonne van Delft: 'De ontwikkelingen rond corona vragen om een bijsturing van de festiviteiten'. | Foto Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

Aangepaste viering Leidens Ontzet 2020 in de binnenstad

De viering van Leidens Ontzet zal dit ‘coronajaar’ totaal anders verlopen. Eind juli heeft de gemeente Leiden heeft samen met de 3 October Vereeniging en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Leiden besloten om de festiviteiten rond 3 oktober dit jaar in de binnenstad aan te passen. Aanleiding zijn de coronamaatregelen die voorlopig nog van kracht blijven.

Rik Kamps, voorzitter 3 October Vereeniging: “Dit betekent dat er geen traditionele kermis, en geen nostalgische kermis komt in de binnenstad. Dat is niet verantwoord, en alternatieven zijn niet haalbaar. Veiligheid staat voorop. Op de kermis in Tilburg werd het bevestigd: afstand houden gaat niet.”

Toch zit de vereniging niet bij de pakken neer. “We gaan Leidens Ontzet vieren, hoe dan ook. Maar we moeten zoeken naar wat organisatorisch en financieel haalbaar is. We hebben onderzocht of er animo was voor een kermis buiten de stad op een ruimer terrein, maar die was er niet bij de exploitanten. Bovendien is het kermis-proof maken van zo’n terrein erg kostbaar.”

Reanne Bakker, voorzitter KHN Leiden, liet weten dat 3 oktober vooral veilig moet verlopen. Zo zullen er dit jaar geen pontons in het water van de Nieuwe Rijn worden geplaatst. “Ook zullen er geen bandjes optreden. 3 oktober valt in het weekend, dus we hadden grote drukte verwacht. Het is nu de bedoeling dat het niet veel drukker wordt dan op een gewone, gezellige zaterdag. Veel meer mensen moeten er niet komen, dan gaat het heel lastig worden om je aan de coronamaatregelen te houden.” Alternatieve optredens zullen er volgens Reanne maar weinig zijn. “Niet veel horecazaken willen op dit moment investeren in iets extra’s.”

Wethouder Yvonne van Delft: “De ontwikkelingen rond corona vragen om een bijsturing van de festiviteiten tijdens Leidens Ontzet. We willen voorkomen dat de binnenstad op 2 en 3 oktober vol met mensen staat. Een kermis in de binnenstad is daarbij niet haalbaar. Dan kun je je niet aan de anderhalve meter afstand houden. En dat is niet verantwoord. Veiligheid staat voorop. Al vinden we het uiteraard ook als gemeente ontzettend jammer dat we dit jaar de kermis en veel evenementen moeten missen”.

Er komt overigens ‘geen hek om de stad’, benadrukt ze. “Dat is niet de bedoeling.”

Een aantal traditionele programmaonderdelen gaat wel door. Denk aan bijvoorbeeld het Minikoraal, de herdenkingsdienst, de uitreiking van haring en wittebrood en waarschijnlijk een alternatieve reveille. “We zullen ook iets speciaals voor de rust- en verpleegtehuizen doen.”

De taptoe gaat, zoals al eerder gecommuniceerd, in een digitale versie door. “Er zijn nu al 25 verenigingen die een bijdrage gaan leveren. De hele dag zal er bovendien een livestream zijn van de diverse activiteiten.

Kamps: “Zoals gezegd: we werken hard aan een alternatieve programmering. Naast kleinschalige activiteiten op de Garenmarkt en bij De Waag zijn we bezig met een onlineprogramma. Ook zullen we ons focussen op kleinschaligere festiviteiten in de verschillende wijken. Hierin gaat een ouder SRV-wagen een leuke rol spelen. Dat is toch het mooie van deze tijd, dat we creatiever worden en denken in oplossingen. Het gaat anders dan we gewend zijn, maar alle wijken kunnen bijvoorbeeld nu hun eigen draai aan het feest geven. Hopelijk kunnen dan volgend alle trossen weer los.”

Na de zomervakantie wordt er stapsgewijs meer bekend gemaakt over het programma van de 3 October Vereeniging rond Leidens Ontzet. (WT)

Meer berichten