Logo oegstgeestercourant.nl

Aan de dans met Biodanza

Tijdens de zomerperiode wordt buiten gedanst.
Tijdens de zomerperiode wordt buiten gedanst. (Foto: )

Iedereen weet inmiddels wel wat yoga of mindfulness is, en dat het beoefenen daarvan goed voor onze gezondheid is. Maar weinigen kennen biodanza. Deze dansvorm is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt steeds populairder, ook in Nederland. In januari 2020 is met een voorspoedige start een groep biodanza gestart in Cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest.

Wat maakt biodanza nu zo bijzonder? Biodanza-docent Leonoor Pronk reageert enthousiast: “Biodanza staat voor de dans van het leven. Het is een vorm van dansen waarbij het gaat om plezier, ontspanning, contact, vitaliteit, expressie, ervaren en in het hier en nu zijn. En belangrijk: er wordt gewerkt vanuit positiviteit.” Leonoor vertelt verder: ‘Ik hoor van mensen dat ze toen ze jonger waren vaak dansten en daar plezier in hadden, en dat ze dat nu niet of nauwelijks meer doen. Biodanza brengt je weer in contact met het plezier”. Anders dan bij de meeste andere dansvormen, zijn er bij biodanza geen vaste danspasjes. Leonoor haast zich te zeggen dat biodanza geen vrij dansen is, voor elke dans krijg je een opdracht en leer je mogelijk wat nieuws. Wel dans je elke oefening op jouw unieke manier, vanuit jouw eigen impulsen. “Dat maakt het wel zo prettig en voor iedereen toegankelijk.”

Positieve effecten
“De meeste mensen komen naar biodanza voor een leuke avond, voor de gezelligheid, om te ontspannen. Maar het mooie van biodanza is dat er al snel positieve veranderingen plaatsvinden in je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit gaat veelal ongemerkt en is dan ook mooi meegenomen!”

Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er al na een paar maanden biodanza sprake is van een verbetering van je immuunsysteem, een vermindering van stress, een verbetering van je geestelijke gezondheid, een toename van zelfwaardering en zelfvertrouwen en een afname van psychosomatische klachten. Ook de bekende prof. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, vertelt zijn luisteraars bij herhaling over de gunstige effecten van dansen (in het algemeen) op onze hersens en ons geluksgevoel. Leonoor: “Het helpt dus al als je thuis in je eentje gaat dansen, maar hoe leuk en fijn is het om dat samen met anderen in een groep te doen aan de hand van specifieke oefeningen, dan zijn de positieve effecten ook sterker.”

Docent
Docent Leonoor is in het dagelijks leven lichaamsgerichte therapeut. Na jaren zelf in een wekelijkse groep te hebben gedanst, heeft zij haar biodanza-diploma behaald en geeft zij al geruime tijd met veel plezier les in Leiden. Door biodanza is Leonoor steeds meer gaan doen waar haar hart ligt. Zij koos er voor om haar werk als jurist bij de Rijksoverheid op te zeggen, om zo alle ruimte te hebben voor haar praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie en het geven van biodanza in Leiden en omgeving. Als Leonoor ziet hoe blij en open de dansers zijn na afloop, zou als het aan haar ligt ‘iedereen’ aan het dansen moeten gaan.

Corona
Corona heeft uiteraard ook gevolgen gehad voor de biodanzalessen. Leonoor: “Al snel ben ik mij lessen online gaan geven, via Zoom. Het gaf wat intiems, ieder van uit zijn eigen huiskamer.” Per 1 juni is de groep in de open lucht gaan dansen, eerst in het Leidse Hout en vervolgens in het Bos van Bosman in Leiden. Tot en met eind augustus blijft de groep buiten dansen. Leonoor: “Zo in contact met de natuur wordt het dansen op een bepaalde manier intenser. Corona heeft mij net als velen anderen geleerd om creatief te zijn. Door corona heb ik de nieuwe ontdekkingen gedaan hoe fijn het kan zijn om online en buiten in een park te dansen. Ook heb ik geleerd om op een andere manier te dansen, meer op afstand.” Voorlopig blijven de dansers in de groep op enige afstand van elkaar dansen en worden de richtlijnen van de overheid gevolgd. Per september 2020 neemt de groep opnieuw haar intrek in de grote zaal van De Paulus, wekelijks op de maandagavond. “De zaal is gelukkig enorm groot (262 vierkante meter), zodat we voldoende ruimte hebben en de deuren open kunnen zetten.”


“Je moet biodanza gewoon doen om te ervaren wat het is!” Met deze duidelijke boodschap sluit Leonoor af. Nieuwe dansers zijn van harte welkom, jong, ‘oud’, man, vrouw, in Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, te Oegstgeest. Voor meer informatie, zie www.biodanzametleonoor.nl. “En … als je niet kan op maandagavond, kijk dan op www.biodanza.nl voor andere opties of begin met lekker thuis te dansen. Het helpt echt!”

Meer berichten