Logo oegstgeestercourant.nl
De atalanta, hier op een vlinderstruik, werd in Zuid-Holland het meest geteld.
De atalanta, hier op een vlinderstruik, werd in Zuid-Holland het meest geteld. (Foto: PR)

Atalanta meest getelde vlinder in Zuid-Holland

De vlinder die je het meest tegenkomt in Nederlandse tuinen is de atalanta. Ook in de provincie Zuid-Holland was deze opvallende vlinder de koploper bij de twaalfde tuinvlindertelling, die de Vlinderstichting organiseerde van 4 tot en met 26 juli. 

Alle waarnemingen werden gemeld via www.vlindermee.nl. In Zuid-Holland werden ruim 2000 tellingen gedaan in meer dan 700 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven, in ruim 4.500 tuinen. 

De atalanta bleek behoorlijk talrijk in 2020. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder werd in 83 procent van de tuinen in Nederland waargenomen. Ook in Zuid-Holland stond deze vlinder op nummer 1. De dagpauwoog werd in onze provincie tweede, gevolgd door het klein koolwitje, het groot koolwitje en het boomblauwtje. Bekijk alle resultaten op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten.

Dit jaar werden er meer vlinders geteld dan in 2018 en 2019. Toch waren de aantallen veel lager als je ze vergelijkt met de periode 2009-2017, meldt de Vlinderstichting. “Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.”

De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. “Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kunnen we zorgen de daling een halt wordt toegeroepen.”

Meer berichten