Logo oegstgeestercourant.nl
450 Drentse schapen bij Havelte. |
450 Drentse schapen bij Havelte. | (Foto: Rob Wareman)

Fotografen op stap in Nederland

Vorige maand is een aantal fotografen van de fotoclub Oegstgeest in Drenthe op stap geweest met 450 schapen.

Omdat vanwege de coronacrisis het fysiek bij elkaar komen niet aan de orde was en het via Teams, Zoom, Skype of andere mogelijkheden elkaar te ontmoeten begon te vervelen, is de eerste gelegenheid die zich voordeed aangegrepen om weer eens ‘met elkaar en van elkaar’ te (leren) fotograferen.

Zo trok een viertal (Henk Zielstra, Monique Shaw, Joop Verdonk en Rob Wareman) richting Drenthe. Eerste stop was de bij velen bekende orchideeën- en vlindertuin in Luttelgeest, waar ruim de gelegenheid was om de prachtige vlindersoorten in een mooi aangelegde vlindertuin te fotograferen. Foto’s bewerken en met elkaar bespreken werd gedaan in hotel Wesseling in Dwingeloo, een prachtig Brinkdorp in Drenthe.

De volgende ochtend vroeg op want om 9.00 uur was de afspraak bij de Holtinger Schaapskooi in Havelte / Darp. Na een warme ontvangst en stevige briefing ging het gebeuren. "Met 450 schapen, één Welsh Corgi en een herder, een vrijwilliger - in ons geval een huisarts! - de hei op. Wat een (foto)ervaring!", vertelt Joop Verdonk.

Naar gelang de vooroplopende fotografen in draf vooruitgingen namen de schapen ook de looppas aan. Op verzoek van één van Oegstgeestenaren nam de Welsh Corgi de leiding en bracht heel gezwind de kudde tot stilstand en dwong de kudde soms met stevige correcties tot een wat normaler tempo. Ruimte, tijd en gelegenheid genoeg om alle 450 schapen individueel of massaal op de foto te zetten. "Wat een zen-ervaring om daar in die prachtige natuur een aantal uur met die kudde rond te mogen lopen. Vermoeid, maar voldaan keerden we terug naar het hotel om foto’s na te bewerken, ervaringen te wisselen en elkaars product te bewonderen."

De volgend ochtend ging het viertal met fluisterboten de Wieden bij Giethoorn op: Water, riet, vergezichten en af en toe andere mensen op het water. Na een bezoek aan een vermaard natuurfotograaf Paul van Gaalen in Zwartsluis ging men weer terug richting Oegstgeest. "Wat is op stap gaan in Nederland fantastisch!"

Ook weggeweest in eigen land? Stuur een mooie foto met een verhaal naar: Redactie@oegstgeestercourant.nl.

Meer berichten