Logo oegstgeestercourant.nl
Auteur Joep Derksen reikt het Veteranenboek uit aan burgemeester Marina van der Velde en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang.
Auteur Joep Derksen reikt het Veteranenboek uit aan burgemeester Marina van der Velde en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang. (Foto: pr.)

Auteur Joep Derksen presenteert vierde Veteranenboek

Regio • Niemand minder dan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) Frank van Sprang nam het eerste exemplaar van het Veteranenboek Kaag en Braassem in ontvangst. Het boek is geschreven door Joep Derksen uit Voorhout. Hij schreef eerder al de Veteranenboeken Nieuwkoop, Lisse en Teylingen. 

Dit Veteranenboek is geschreven door Derksen van de Stichting Zinsnede. Maar liefst 29 veteranen uit buurgemeente Kaag en Braassem vertellen over hun ervaringen van hun uitzendingen naar landen als Mali, Irak, Afghanistan, Joegoslavië en Nederlands-Indië. Ook bevat het boek één van de laatste getuigenisverslagen van de strijd om de Grebbeberg in 1940, alsmede vele foto’s uit de uitzendingen van de veteranen zelf.

Erehaag

Een aantal van de veteranen besloot spontaan naar het gemeentehuis te komen, om de IGK in een erehaag te verwelkomen; als blijk van dank voor zijn inzet voor het welzijn van de veteranen in Nederland. Voorafgaand aan de overhandiging liet Van Sprang weten, hoe belangrijk het is dat de verhalen van deze 26 mannen en drie vrouwen behouden zijn. 

,,Respect, waardering en zorg; voor veteranen en hun familie; daar gaat het om. Deze mensen leveren een meerwaarde voor onze maatschappij. In deze gemeente zijn zo’n honderd veteranen, waarvan nog een aantal actief dienend. Hartelijk dank, dat dit boek is geschreven; laat het een aanzet voor anderen zijn om ook de verhalen van veteranen te vertellen.’’

Inspiratie

Burgemeester Marina van der Velde nam het tweede exemplaar van het Veteranenboek Kaag en Braassem in ontvangst en Zinsnede-voorzitter Teuntje van Delft het derde exemplaar. Auteur Derksen laat weten: "De totstandkoming van dit boek is mogelijk gemaakt dankzij een donatie door Fonds Alphen e.o. Als interviewer en schrijver van de verhalen van deze veteranen prijs ik me gelukkig en ben ik vereerd, dat ik hun ervaringen heb mogen opschrijven. Juist door het handhaven van de vrede elders, voorkomen de veteranen, dat brandhaarden overslaan naar andere regio’s. waarbij oorlog en strijd steeds een stapje dichter bij Nederland kunnen komen. Het is mijn diepste wens, dat de spirit en inzet van de dappere veteranen van Kaag en Braassem via hun verhalen ook zal leiden tot inspiratie van de overige inwoners van deze gemeente.’’

Veteranenboek Teylingen

Het Veteranenboek Kaag en Braassem is voor slechts 12,50 euro te bestellen bij iedere boekhandel. Vorig jaar publiceerde de Stichting Zinsnede al het Veteranenboek Teylingen en daarvoor boeken met veteranenverhalen uit Nieuwkoop en Lisse. 

Meer berichten