Logo oegstgeestercourant.nl
Peter Glasbeek bij zijn aantreden als wethouder op 28 maart 2019. | Archieffoto Willemien Timmers
Peter Glasbeek bij zijn aantreden als wethouder op 28 maart 2019. | Archieffoto Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

Wethouder Glasbeek stapt op - Coalitie dreigt te vallen

'Ik kan niet als een stuk aangeschoten wild mijn functie blijven vervullen'

De deal met Oudendal is vanavond, donderdag 25 juni, uiteindelijk het Waterloo geworden van wethouder Peter Glasbeek. Hij had met projectontwikkelaar Johan Oudendal een ondertekende overeenkomst dat het college een beslissingsbevoegdheid zou hebben over een eventuele toekomstige woonfunctie van de bijgebouwen bij kasteel Endegeest. Maar een meerderheid van de raad pikte dat niet. Coalitiepartijen VVD en CDA lieten Glasbeek als een baksteen vallen en voor hem zat er niets anders op dan zijn ontslag in te dienen.

Door Joep Derksen 

De raad stemde met 7 stemmen voor (D66 en PrO) en 12 stemmen tegen het vaststellen van Gebiedsvisie De Geesten. Raadslid Bouw (VVD) maakte bij het begin van de discussie al duidelijk, dat ze dit voorstel niet zouden steunen. Hij vroeg nog aan het CDA of deze partij ‘van gedachten was veranderd’ en toch in zou stemmen met het voorstel. Dat zou namelijk betekenen, dat er wél een meerderheid was voor het collegevoorstel en Glasbeek dus kon aanblijven.

Maar ook het CDA wilde niet meegaan met het voorstel en het college extra besluitmacht toekennen. Raadslid Van Driel (PrO) constateerde: “CDA en VVD hopen allebei van elkaar dat ze het plan redden. Hoe kan de wethouder doorgaan, als niet zeker is of positie van de VVD verandert op de dag van de vergadering?’’

Met een ruime meerderheid schoot de raad het voorstel af. Hierna nam Glasbeek het woord. "Met het verwerpen van dit voorstel rest mij geen andere gang dan het aanbieden van mijn ontslag. Ik kan niet als een stuk aangeschoten wild mijn functie blijven vervullen. Het is bijzonder teleurstellend dat de aanvankelijke steun van de VVD is ingetrokken. Het is zoals het is. Mij rest niets anders dan dit te doen. Het is jammer. Ik heb met plezier in Oegstgeest gewerkt. Het komt nu ten einde.’’

Voor Oegstgeest gaat de planvorming voor Gebiedsvisie De Geesten een nieuwe fase in. Raadslid Vos (D66): “Met alleen een gebiedsvisie zonder overeenkomst met Oudendal kunnen we nooit een bestemmingsplan maken. Dan moeten we helemaal naar het begin." Van Driel vulde aan: “We krijgen jaren vertraging. Wij beraden ons op onze positie’’ (in het college, JD).

Burgemeester Emile Jaensch laat op de website van de gemeente weten dankbaar te zijn voor de inzet van Peter Glasbeek voor Oegstgeest. "We betreuren het opstappen van een ervaren en betrokken wethouder die een aantal grote dossiers met veel elan bestuurde.”

Meer berichten