Archivaris Carla de Glopper bladert nieuwsgierig door de Statenbijbel. | Foto Willemien Timmers
Archivaris Carla de Glopper bladert nieuwsgierig door de Statenbijbel. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Bijzondere Statenbijbel uit 1874 keert terug naar Oud-Poelgeest

Algemeen

Hans Marleen Hooijmaijers - van 't Oever uitvoerig bedankt

historie n Op woensdag 10 juni keerde een bijzondere, oude Statenbijbel uit 1874 terug naar Oud-Poelgeest. Eigenaren Hans en Marleen Hooijmaijers - van ’t Oever overhandigden het exemplaar tijdens een feestelijke bijeenkomst aan Annelies Koningsveld en Jeroen Schuit van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest.

Marleen Hooijmaijers bemachtigde de Bijbel, die als opdruk op de kaft ‘Oud-Poelgeest’ heeft, enkele jaren geleden bij een veiling voor het goede doel in de Regenboogkerk.

“Bij het opruimen van de studeerkamer kwamen we hem weer tegen, en bekeken we het exemplaar nog eens goed. ‘Wat moeten we er eigenlijk mee?’ vroegen we ons hardop af. Omdat er ‘Oud-Poelgeest’ op de kaft staat, besloten we hem terug te brengen naar dit landgoed”, vertelt Hans Hooijmaijers. “Hier hoort hij thuis.”

Bij Oud-Poelgeest was men enthousiast, en besloot men er een feestelijk momentje van te maken. “Zomaar even snel in de vitrinekast zetten zou jammer zijn”, moest Annelies Koningsveld van het hart. “Bovendien konden we de sleutel van dat kastje niet vinden”, voegde ze er lachend aan toe.

Freek Lugt, de geschiedschrijver van Oud-Poelgeest, vertelde dat het heel goed mogelijk is dat de Bijbel destijds werd gekocht door Gerrit Willink, voor het gebruik door de ‘Vergadering van Gelovigen’ die bijeenkwam in het kapelletje, en waaraan Willink enthousiast deelnam.

Willink liet in 1857 op het terrein van Oud-Poelgeest een kapelletje laten bouwen om te dienen voor de samenkomsten van de Nederlandse tak van deze stroming waarvan hij de initiator was. Lugt vertelde hoe de Bijbel op Oud-Poelgeest terecht zou kunnen zijn gekomen: een ‘beredeneerde speculatie’. “Waarschijnlijk besloot Gerrit Willink een Bijbel aan te schaffen voor gebruik door de Vergadering van gelovigen. Misschien werd hij op die gedachte gebracht door de drukker, Johannes Enschedé in Haarlem: Willink heeft ook in Haarlem gewoond. Hij liet ‘Oud-Poelgeest’ op de omslag drukken; er zijn voorbeelden van andere kerken die een dergelijke Bijbel hadden met de naam van de kerk erop gedrukt. Daarna kwam de Bijbel naar alle waarschijnlijkheid in de kapel op Oud-Poelgeest te liggen." In 1876 overleed Gerrit Willink. Zijn zoon verbouwde de kapel tot woning voor de jager die hij in dienst heeft; sindsdien heet de kapel ‘het Jagershuisje’.

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant