Lekker lezen (over kunst), tips van de bieb! | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: pr.

Lekker lezen (over kunst), tips van de bieb!

Tips • Dorine Meijer, collectiespecialist Bibliotheek Bollenstreek, geeft de tips.? “Kunst zet mensen aan het denken, kunst werkt ontspannend in deze tijden van moeten en kunst is er om van te houden en om af te zeiken,” volgens een inzender op scholieren.com. En volgens Ivo van Hove is kunst “een basisbehoefte van de mens. Het is een mensenrecht.” Ik ben het met beiden eens. Kunst doet iets met en voor mensen. In de gekozen boeken spelen beeldende kunst, muziek en taal een belangrijke rol in het leven van de personages. Daarnaast kan je lezen hoe je goed kan (leren) kijken. Welke rol speelt kunst in jouw leven?

Oogzenuw / Maria Gainza (ook als e-book)

Associatief en moeiteloos combineert de Argentijnse schrijfster verhalen over kunst, kunstenaars en haar (fictieve?) persoonlijk leven in dit originele boek. Musea zijn voor haar toevluchtsoorden en haar ervaringen daar beschrijft zij levendig. De schrijfster lijkt in beelden te denken en die verwoordt ze treffend. Er staan geen afbeeldingen in het boek en via internet kan je de genoemde schilderijen bekijken. Dat heb ik gedaan. Maar achteraf gezien had ik misschien ook genoeg gehad aan wat Maria Gainza zo beeldend schrijft. Mooi boek.

Goed kijken begint met negeren. De kunst van opmerkzaamheid / Wieteke van Zeil (ook als e-book)

Goed kijken kan je leren, volgens kunsthistoricus Wieteke van Zeil. Kunst kan daarbij helpen en zij geeft in dit mooi vormgegeven boek een aantal tips. Aan de hand van bijzondere en vaak grappige details laat ze zien hoe dicht kunst eigenlijk bij het dagelijks leven staat, als je goed kijkt, en de mooie afbeeldingen zijn een feest om naar te kijken. Ook komen er diverse kijkexperts aan het woord. Als je het boekt uit hebt, ga je veel meer zien. Letterlijk een eye-opener!

Het Tristan-akkoord / Ewa Maria Wagner

Net zoals de biografie van de debuterende Wagner zelf, gaat het ontroerende, mooi opgebouwde verhaal over een oorspronkelijk Poolse altvioliste, die via Duitsland in Nederland terecht komt bij het Radio Filharmonisch Orkest, en gaat schrijven. Het gaat over Ev’s zoektocht naar geluk en identiteit, over de relatie met haar vader, haar jeugd in communistisch Polen, haar liefde voor muziek en ook voor taal. Muziek speelt door het hele boek en uiteindelijk maken haar heldere woorden het tot een prachtige roman.

Extra leestip van Nathalie Harthoorn, bibliothecaris in Noordwijk:

Frida Kahlo en de kleuren van het leven / Caroline Bernard

Het verhaal van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo, die aan de zijde van haar liefde de grote kunstenaar Diego Rivera naam maakt voor zichzelf. Beroemd worden haar intieme zelfportretten, waarin ze haar eigen identiteit en ervaringen exploreert. Een verhaal over liefde voor kunst, vrouwelijkheid en vechten voor alledaagse dingen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>