Afbeelding
Foto: Pixabay

Raad Oegstgeest: Geen windmolens, wel zonnepanelen

Politiek

We moeten met ons allen van het gas af en de rijksoverheid heeft bepaald, dat over enkele tientallen jaren alle elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. Alle gemeenten in de regio Holland Rijnland buigen zich over de vraag waar windmolens en zonnepanelenvelden moeten komen. De gemeenteraad van Oegstgeest heeft haar keuze gemaakt: er mogen geen windmolens in of in de buurt van Oegstgeest komen.

Raadslid Van der Hoeven (CDA): was duidelijk: "Wij willen als CDA geen windmolens in of bij Oegstgeest. Leidschendam-Voorburg wilde ook geen Haagse windmolens in hun achtertuin." Raadslid Van Driel (PrO) riep wel op dat de mogelijkheid voor het plaatsen van windmolens langs de A4 en N11 mogelijk moet blijven.

NIMBY

Wethouder Glasbeek krijgt de opdracht om de boodschap ‘Geen windmolens voor Oegstgeest’ in de regio te melden. Hierdoor moeten andere gemeenten juist extra windmolens plaatsen, om de taken van Oegstgeest over te nemen. Hij hekelde de gemeenteraad door te stellen, dat de lokale politici ‘NIMBY’ gedrag (Not In My Backyard; niet in mijn achtertuin) vertoonden. "Dit is een volkomen verkeerd signaal in de richting van de regio."

Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van huizen en bedrijven vindt de raad geen probleem. Sterker nog, dat moet gestimuleerd worden, aldus de politici. En ook mensen, die een wat dunnere portemonnee hebben, moeten de mogelijkheid krijgen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. De aanschaf van zonnepanelen kost al gauw enkele duizenden euro’s. Maar doordat je minder elektriciteit afneemt van de energiebedrijven, bespaar je zo tientallen tot honderden euro’s per maand op de elektriciteitsrekening. Binnen zeven jaar verdien je zo je zonnepaneleninvestering terug. Maar als je het geld niet hebt, kun je het ook niet investeren. De raad van Oegstgeest wil daarom unaniem dat aan de rijksoverheid gevraagd wordt om een investeringslening in te stellen, zodat mensen met een bescheiden inkomen geld kunnen lenen om de zonnepanelen aan te schaffen. Dit tegen een laag rentepercentage; geld lenen blijft immers geld kosten.

(Joep Derksen)

Uit de krant

Uit de krant