Oegstgeestenaar Henk van der Gugten illustreert poster ‘Mol is Bang' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Henks schattige figuurtje Mol wordt gebruikt om de angst rond COVID-19 bespreekbaar te maken voor kinderen.
Henks schattige figuurtje Mol wordt gebruikt om de angst rond COVID-19 bespreekbaar te maken voor kinderen. (Foto: Henk van der Gugten)

Oegstgeestenaar Henk van der Gugten illustreert poster ‘Mol is Bang'

In België kwam deze week bij de heropening van de scholen de poster uit van ‘Mol is bang’, een gedicht van Marieke van Hooff met illustraties van Oegstgeestenaar Henk van der Gugten.

Een eerdere samenwerking tussen de twee resulteerde in de boeken De familie Slotje en Prinses Eleonora. Nog voor de corona-epidemie uitbrak, werkten ze samen aan een nieuw boekenproject met in de hoofdrol het door Henk gecreëerde figuurtje Mol. In het najaar komen daarvan de eerste twee titels uit bij uitgeverij Baeckens (België). Marieke vroeg aan Henk of ze dit figuurtje mocht gebruiken om de angst rond COVID-19 bespreekbaar te maken voor kinderen. Henk was enthousiast en sloeg meteen aan het tekenen. Ook bij Baeckens wilden ze meteen meewerken. Een gratis poster met gedicht is het resultaat.

Marieke: "Ik wilde vooral iets schrijven om kinderen bij het gesprek te betrekken. Zij worden te vaak over het hoofd gezien en zitten evengoed met angsten en vragen. Ze hebben behoefte aan een gesprek met ouders, verzorgers, leerkrachten, dokters etc. Het gedicht wil daarnaast ook geruststellen. De bedoeling is de angel een beetje uit de angst te halen, en het schattige figuurtje van Henk, gecombineerd met een tekst in versvorm, probeert exact dat te doen. Aangezien dit een internationaal probleem is, heb ik op vraag van Henk het versje ook vertaald naar het Engels. Ik kreeg al heel veel fijne reacties van leerkrachten, psychologen, zorginstellingen en ouders. Ook Radio 2 belde me al op voor een live interview. Het is toch wel fijn om je nuttig te voelen tijdens deze crisis en op deze manier wat te kunnen helpen. Mijn verhalen zijn een veilig universum en er zit ook wel humor in, daar is veel mee mogelijk. Het probleem wordt waanzinnig groot in Mols hoofd en het neemt ongelooflijke proporties aan, maar gelukkig komt alles goed."

Henk: "Ik kreeg meteen al de vraag of ik een paar posters heb voor het kinderziekenhuis in Den Haag. Intussen kreeg ik die vraag ook van verschillende scholen, speciaal onderwijs en zelfs een instelling voor ouderen."

Op de website van Baeckens vindt men, naast de poster, een heleboel handige tips om met kinderen over deze crisis te praten. Op de website van Henk van der Gugten kun je zowel de Nederlandse als de Engelse versie downloaden.

www.henkvandergugten.com

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>