‘Kanalisatiestrepen’ vervangen straks zebrapad en stoplicht | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Deze oversteekplaats zal, als het aan de gemeente ligt, op een andere manier vorm krijgen. | Foto Willemien Timmers
Deze oversteekplaats zal, als het aan de gemeente ligt, op een andere manier vorm krijgen. | Foto Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

‘Kanalisatiestrepen’ vervangen straks zebrapad en stoplicht

Drukke Geversstraat wordt opnieuw ingericht

De Geversstraat zal opnieuw worden ingericht. In de afgelopen jaren werden diverse bijeenkomsten georganiseerd waarin omwonenden mee konden praten met de geplande veranderingen.

“Nader onderzoek in de afgelopen maanden wijst uit dat niet alle door u geopperde aanpassingen kunnen worden gerealiseerd”, laat de gemeente Oegstgeest in een brief aan de omwonenden weten. “In het plan dat nu voorligt hebben we gelet op de verkeersveiligheid, de technische aspecten, de uitvoerbaarheid en de totale kosten.”

In de Geversstraat komen er bredere fietsstroken in rood asfalt. Er komt betere straatverlichting en er wordt geluids-reducerend asfalt aangebracht. Ook krijgen de trottoirs nieuwe tegels. Aanvullend op deze maatregelen worden er regelmatig snelheidsdisplays opgehangen om automobilisten te attenderen op hun snelheid.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren is na overleg met de politie besloten om het zebrapad bij de Prins Hendriklaan te vervangen door zogenaamde ‘kanalisatiestrepen’ op de weg en een vluchtheuvel in het midden van de straat.

Bewoners van de Geversstraat zijn niet blij met het niveau van de aanpassingen. Zij hebben middels een brief aan wethouder Huizing laten weten blij te zijn met het geluidsreducerende asfalt, maar erop hoopten dat er ook een structurele snelheidsverlaging zou komen. “Wij zien ook niet vermeld hoe de gemeente de toenemende geluidsoverlast, door de structurele toename in wegverkeer, voornemens is op te lossen.”

Zij vinden dat de huidige plannen, met onder andere het verwijderen van de verkeerslichten bij de straks verdwenen zebra, ervoor zorgen dat vanaf de rotonde optisch de indruk wordt verkregen dat er sprake is van een ‘racebaan’, omdat de wegbreedte toeneemt. Zij suggereren de weg te versmallen door de fietspaden te verhogen, en de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur te reduceren. Ook willen zij de oversteekplaats met verkeerslicht behouden ‘zodat er een veilige oversteek mogelijk is’.

Bewoners kunnen tot 7 juni reageren op de plannen. De uitvoering van de vernieuwing van de Geversstraat staat gepland voor het eerste kwartaal van 2021 en zal enkele weken in beslag nemen. (WT)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>