Herdenking bij Halifax-monument | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De heer en mevrouw Megchelse, mevrouw Caroline van Tongeren en haar dochters Bojoura en Moïse du Clou legden bloemen bij het monument. |
De heer en mevrouw Megchelse, mevrouw Caroline van Tongeren en haar dochters Bojoura en Moïse du Clou legden bloemen bij het monument. | (Foto: Wil van Elk)

Herdenking bij Halifax-monument

Jaarlijks wordt op 23 mei bij het Halifax-monument in Haaswijk herdacht dat op die dag in 1943 zeven jonge mannen om het leven kwamen. Zo ook afgelopen zaterdag.

De Engelse en Canadese jongens vormden de bemanning van een Halifax bommenwerper. Ze hadden hun bommen afgeworpen in Duitsland en waren op de terugweg naar Engeland. Een Duitse jachtvlieger heeft het toestel beschoten waarna het neerstortte in de polder waar nu Haaswijk ligt. 

De bemanningsleden waren tussen de 19 en 33 jaar oud. Het toestel boorde zich diep in de grond en ligt nog steeds onder het wegdek van de Kleyn Proffijtlaan. Vier lichamen konden worden geborgen en zijn begraven op de begraafplaats bij het Groene Kerkje. De overige drie hebben hun laatste rustplaats op de plek waar hun toestel neerstortte.

In 2009 is op deze plaats een monument opgericht. Vanwege de corona-maatregelen kon dit jaar geen oproep aan het publiek gedaan worden om de herdenking bij te wonen. De heer en mevrouw Megchelse, mevrouw Caroline van Tongeren en haar dochters Bojoura en Moïse du Clou legden bloemen bij het monument namens de familie in Canada van één de gevallenen, namens de Oranjevereniging en namens de jongste generatie. 

Hierna hebben alle aanwezigen een minuut stilte in acht genomen. Gezamenlijk vormen zij drie generaties die hopen de herinnering aan de zeven mannen en hun offer voor vrijheid levend te houden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>