Tweede fase verbouwing Dorpscentrum afgerond | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Hans Honsbeek, Ali Hellinga en Ruud Janse van Mantgem in de totaal vernieuwde keuken. | Foto Willemien Timmers
Hans Honsbeek, Ali Hellinga en Ruud Janse van Mantgem in de totaal vernieuwde keuken. | Foto Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

Tweede fase verbouwing Dorpscentrum afgerond

Afgelopen maanden werd er in het Dorpscentrum hard gewerkt, en dat is, nu bezoekers weer langzaamaan welkom zijn, goed te zien.

Enthousiast lopen de leden van de bouwcommissie, Ali Hellinga, Ruud Janse van Mantgem en Hans Honsbeek, samen met bestuursvoorzitter Pieter Hellinga door de vernieuwde keuken en de totaal gerenoveerde bovenverdieping van het centrum. Ze vertellen telkens hoe en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt, en dat ze hopen dat alle bezoekers van het Dorpscentrum nog jarenlang hun voordeel kunnen doen met alle verbeteringen.

Op 1 januari 2017 ging het Dorpscentrum definitief over van de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO) naar de Stichting Dorpscentrum Oegstgeest (DCO). Sindsdien is er, samen met de inwoners van Oegstgeest, heel hard gewerkt om het centrum modern en toekomstbestendig te maken. “Er was in die tijd zo’n drie ton aan achterstallig onderhoud”, weet Pieter Hellinga zich te herinneren. “Stap voor stap zijn we het gebouw aan gaan pakken. Financieel zijn we daarbij van alle kanten geholpen, en hebben we ons best gedaan zoveel mogelijk geld in te zamelen.”

In de eerste fase werden de grote zaal en de hal aangepakt. Ook werd de lift verplaatst. Eén en ander heeft al gezorgd voor een aantrekkelijk en modern Dorpscentrum, waar veel activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Doorn in het oog van de bouwcommissie was al jaren de zeer beperkte en sterk verouderde keuken. “We zijn blij dat deze de afgelopen maanden aangepakt kon worden”, vertelt Ali Hellinga. “Het was eigenlijk meer een afwaskeuken. Als er gekookt moest worden, kwamen er losse kookplaten tevoorschijn.” Nu is de oude keuken, samen met een berghok annex voorraadkast, getransformeerd tot een professioneel kookvertrek met een routing, een spoelgedeelte en moderne apparatuur. “We hopen dat deze vernieuwing er toe leidt dat er veel ideële kookactiviteiten in het Dorpscentrum plaats zullen gaan vinden”, mijmeren de aanwezigen. “Op geen enkele manier willen we concurreren met de lokale horeca, maar we willen bijvoorbeeld voor senioren wekelijks een eenvoudige maaltijd verzorgen. Dat zou geweldig zijn.”

De keuken is zo ingericht dat alle gebruikers in het centrum, het jeugdwerk, de gastvrouwen en kookgroepen als ‘Lekker Anders’, er makkelijk gebruik van kunnen maken. “We hebben alles persoonlijk uitgezocht”, legt bouwheer Hans Honsbeek uit. “En we hebben ons goed laten adviseren.” “Het mooie is dat alles duurzaam is, zodat het zeker tien jaar mee kan”, vult Ruud Janse van Mantgem hem aan. "Eigenlijk was de keuken ons moeilijkste project tot nu toe", benadrukt Hans, "omdat veel factoren een rol speelden. Zo bleken niet alle muren even recht, en moest er regelmatig een en ander bijgezaagd worden.”

“We hebben echt heel veel steun uit het dorp gehad”, vertelt Pieter Hellinga. “Deze week kregen we nog een kaart met een bedrag en daarbij de woorden ‘Hou vol’. Dat doet echt heel goed.”

De verbouwingen in het Dorpscentrum werden financieel ook ondersteund door de Ronde Tafel, de flessenbonnenacties van Albert Heyn, het Oranjefonds, de SOEK, het VSB-fonds en de Rabobank. “Door de medewerking van de Rabo konden we naast de keuken ook aan de verbouwing van de bovenverdieping beginnen”, legt Ali Hellinga uit.

De eerste verdieping van het Dorpscentrum is onherkenbaar veranderd, onder meer om de Rabobank Leiden-Katwijk te huisvesten. De vestiging van de bank aan de Lijtweg sloot 1 april. Zij huren permanent ruimte op de eerste verdieping voor adviesgesprekken, en elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur houden zij spreekuur in het Dorpscentrum.

“Iedereen is straks weer welkom om binnen te lopen in het Dorpscentrum voor een kop koffie, maar ook om te overleggen welke mogelijkheden voor zaalhuur er ook in deze coronatijd mogelijk zijn,” besluit Pieter Hellinga.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>