CdK Jaap Smit op bezoek bij LBSP. | Foto Remco Zwinkels
CdK Jaap Smit op bezoek bij LBSP. | Foto Remco Zwinkels Foto: Remco Zwinkels

Leiden Bio Science Park werkt hard aan vaccin coronavirus

Algemeen

Tijdens zijn bezoek aan het Leiden Bio Science Park op vrijdag 1 mei sprak Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland zijn grote waardering uit voor het onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus.

“Ik heb gezien en gehoord hoe hard er samen met partners wereldwijd wordt gewerkt aan een vaccin en ben trots op de bijdrage die vanuit Leiden wordt geleverd. Dit bewijst ook het belang van lange termijn investeringen in biotechnologie en life sciences.”

Het Leiden Bio Science Park (LBSP) is een van de belangrijkste campussen van Nederland waar verschillende partijen werken aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Zo onderzoekt het LUMC samen met zeven Europese partners hoe ze antivirale therapie kunnen ontwikkelen om coronavirussen te bestrijden. Daarnaast wordt in het LUMC een potentieel SARS-CoV-2 vaccin in laboratorium en kliniek onderzocht op effectiviteit en veiligheid. Farmaceutisch bedrijf Janssen (onderdeel van het Amerikaanse medische concern Johnson & Johnson) werkt in Leiden met meer dan honderd mensen aan een coronavaccin. Ondertussen richt het de grote, ’state of the art’ vaccinfabriek die Janssen aan de Archimedesweg in Leiden heeft, al in voor productie van het middel.

Wereldwijd

Wereldwijd werken vele bedrijven en instellingen aan een vaccin tegen het coronavirus. Op de lijst van de wereldgezondheidsorganisatie WHO staan 78 serieuze initiatieven, waaronder dat van het Leidse biotechbedrijf Janssen. Bart van Zijll Langhout: “Er wordt met meer dan honderd mensen bij ons hard gewerkt aan een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. We kunnen nog niets garanderen maar hopen begin 2021 een veilig en effectief vaccin beschikbaar te hebben.”

Steun aan LBSP

De provincie ondersteunt de economische versterking en doorontwikkeling van het LBSP, onder meer via de Subsidieregeling Campussen Zuid-Holland. In 2019 is € 1,5 miljoen aan subsidies verleend voor projecten op het LBSP. Daarnaast draagt de provincie bij aan de ontwikkeling van het LBSP met ruimtelijk beleid, ontsluiting met openbaar vervoer en infrastructuur en groenvoorziening/biodiversiteit.

Belang life sciences

Op het LBSP zijn bedrijven en kennisinstellingen in de sector van biotechnologie en life sciences gevestigd. Het is in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgericht nadat de Universiteit Leiden en de gemeente Leiden besloten dat het gebied tussen het LUMC en de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen uitermate geschikt was voor biotechnologie-gerelateerde activiteiten. Jaap Smit: “Doordat jarenlang aan deze bestemming van het gebied is vastgehouden, ook in economisch lastige tijden, is inmiddels het grootste life sciences cluster van Nederland ontstaan met meer dan tweehonderd organisaties. Het belang van deze lange termijn investeringen wordt zeker nu en zeker hier heel erg duidelijk.”

Start-ups

Op het LBSP zijn veel start-ups gevestigd, die veelal voortkomen uit de Leidse kennisinstellingen. Veel start-ups en scale-ups komen in de problemen door de coronacrisis. Het kabinet heeft op dinsdag 7 april € 100 miljoen beschikbaar gesteld voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en innovatieve MKB-bedrijven. Deze leningen zullen verstrekt worden via de regionale ontwikkelings-maatschappijen (ROM’s), in Zuid-Holland is dat InnovationQuarter.

Uit de krant

Uit de krant