OGAV. Heropening gymzaal Juffermanstraat 1983.
OGAV. Heropening gymzaal Juffermanstraat 1983.

OGAV bestaat negentig jaar

Sport

Op 16 april bestaat de Oegstgeester Gymnastiek en Atletiek Vereniging (OGAV) negentig jaar. Deze gebeurtenis wil de club natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, maar door de coronacrisis moet het vieren van dit jubileum helaas uitgesteld worden.

Vijf maanden na oprichting startten in september 1930 de eerste lessen in de gymzaal aan de Juffermansstraat met meer dan 230 leden. In de loop der jaren is er in verschillende zalen in Oegstgeest getraind: op hoogtijdagen met meer dan 480 leden. Veel Oegstgeestenaren zijn hun sportcarrière dan ook begonnen bij de gymvereniging. Het lesaanbod varieerde van gym, turnen, jazzdans en atletiek tot volleybal.

De vereniging heeft nu een aanbod van ouder- en kindgym, turnlessen, aerobics en sportfit voor volwassenen. Er wordt getraind in de gymzaal aan de Jan Wolkerslaan en in Poelgeest. OGAV telt nu ongeveer 250 leden, van wie sommige al jaren lid zijn.

Nico van Bentem (zie zwart/wit-foto) is al 63 jaar lid en 45 jaar bestuurslid en daarmee voor velen het gezicht van OGAV. Hetzelfde geldt voor ‘juf’ Tineke van der Salm die sinds 1972 actief is. Turntalenten die OGAV zijn ontgroeid, hebben vaak warme herinneringen aan de club en een aantal van hen is nu trainster of (inter)nationaal jurylid.

Op regionaal en landelijk niveau doet OGAV met veel enthousiasme mee aan wedstrijden. Ieder jaar zijn er OGAV-turnsters te vinden op het NK. Dit is heel bijzonder voor een vereniging die traint in een gewone gymzaal waar andere verenigingen veelal de beschikking hebben over een volledig uitgeruste turnhal. Het succes is te verklaren door de inzet en het enthousiasme van leden en trainers, maar ook door de sponsoring van bijvoorbeeld het Roelant Oltmans Fonds en Van der Horst Assurantiën.

"De vereniging hoopt nog jaren bij te kunnen dragen aan een sportief en gezond Oegstgeest; betere faciliteiten zijn nodig voor behoud van dit succes. Op naar de 100 jaar!" aldus het huidige bestuur.

Nieuwsgierig? Meer informatie en foto’s zijn te vinden op www.ogav.nl.

OGAV-turnsters in vroeger tijden.
OGAV springwedstrijd Noordwijk.
OGAV springwedstrijd noordwijk
OGAV. Vroegere selectie.
OGAV. Juffermanstraat 50 jaar geleden.
OGAV Apollohal.
OGAV

Uit de krant

Uit de krant