Vrijdag 17 april is de live-opname van de Zondagmatinee van 22 september bij De Concertzender te beluisteren. |
Vrijdag 17 april is de live-opname van de Zondagmatinee van 22 september bij De Concertzender te beluisteren. | Foto: E. Jaensch

Concertzender biedt avontuurlijk voer voor trage dagen - Tweede strijkkwartet van Leander Schlegel op 17 april te beluisteren

Cultuur

Vrijdagmiddag 17 april is op De Concertzender het Tweede strijkkwartet te beluisteren van Leander Schlegel uit Oegstgeest. Het betreft de opname van het Daniel Quartet, gemaakt tijdens de Zondagmatinee in De Paulus van 22 september vorig jaar.

Leander Schlegel, componist van een klein, buitengewoon rijk oeuvre dat tot in Wenen opzien baarde, is op destijds Oegstgeester grondgebied geboren. Het huis waar hij in 1844 het levenslicht zag, stond aan de Maredijk, buiten de Marepoort. Hij overleed in 1913 in Overveen waar hij veertig jaar woonde, in Haarlem eerst directeur van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Zijn stoffelijk overschot werd per trekschuit met bloemen overladen naar Leiden vervoerd en bijgezet in het familiegraf op de Groenesteeg. Leander is het jongste kind van Cornelia Buddingh, een predikantsdochter uit De Kaag, en Hermann Schlegel uit Saksen, conservator en later de voortvarende directeur van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, nu Naturalis.

Op bezoek bij de Schlegels wilde de beroemde violist Ferdinand Laub Leander meenemen om bij hem in Berlijn te studeren. De vader, een ‘self-made man’, vond dat niks: wetenschap en het virtuozendom staan op voet van oorlog met elkaar. Zijn zoon Gustaaf (Oegstgeest, 1840) – die vanaf zijn negende eerst stiekem Chinees leerde – werd in 1876 hoogleraar Chinese taal- en letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Leander bezocht de Leidse Muziekschool en studeerde in Den Haag en Leipzig. Na omzwervingen werd hij hier viooldocent. Leander Schlegel was ook een voortreffelijke pianist. Componeerde hij van jongs af aan, tegen zijn veertigste jaar besloot hij mondjesmaat zijn muziek te publiceren bij uitgevers in Europa. Zijn vijfendertig liederen behoren tot de top. Het Tweede strijkkwartet voltooide hij vlak voor zijn dood, de autograaf van dit meesterwerk is in het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag te vinden. Het wordt op instigatie van Muziekkamer Oegstgeest door Donemus uitgegeven.

De Concertzender is het meest veelzijdige muziekstation van Nederland, biedt met klassiek, jazz en wereldmuziek 24 uur ook avontuurlijk voer voor trage dagen. Gevestigd in Utrecht, worden de programma’s door diep ingevoerde vrijwilligers gemaakt.

concertzender.nl / leander-schlegel.nl / muziekkamer-oegstgeest.org

(Lucien Knoedler)

Uit de krant

Uit de krant