Kraamvisite wordt in deze weken raamvisite | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Papa Maurice Lardenoije laat vol trots zijn zoon Zeger zien terwijl mama Nancy even aan het uitrusten is. |
Papa Maurice Lardenoije laat vol trots zijn zoon Zeger zien terwijl mama Nancy even aan het uitrusten is. | (Foto: Marleen Berkhout)

Kraamvisite wordt in deze weken raamvisite

Zwanger zijn en bevallen: alle begeleiding en feestelijkheden er omheen leken altijd zo gewoon, maar in deze tijden van corona-crisis is alles anders.

“De verloskamers in het Geboortehuis in het LUMC en ook in het Moeder- en Kindcentrum in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp zijn ook in deze tijd gewoon open hoor”, vertelt Jolanda Colli van Verloskundigenpraktijk Oegstgeest, die ook in deze dagen met veel passie haar beroep uitoefent. “We zien evenwel dat vrouwen er nu iets vaker voor kiezen om niet poliklinisch, maar thuis te bevallen. Volgens mij is dat op dit moment ook een landelijke trend. We zijn ontzettend blij dat ook de thuisbevalling onderdeel is van de normale zorg. Ons systeem is hierop gebouwd en dat komt nu goed van pas. Wij moedigen aanstaande ouders aan om dàt te doen waar ze zich veilig bij voelen. In alle ziekenhuizen zijn trouwens aparte verloskamers ingericht voor vrouwen die besmet zijn met het corona-virus.”

Geen bezoek

De verloskundige benadrukt dat de bevallingen die zij samen met haar collega’s de afgelopen weken heeft begeleid, in eenzelfde sfeer als anders zijn verlopen. “Het verschil is enkel dat bij de bevalling alleen de partner, de verloskundige en de kraamverzorgster aanwezig mogen zijn. En ook na de bevalling wordt bezoek afgeraden zolang de kraamzorg aanwezig is. Dit is belangrijk voor de kraamvrouw en haar gezin, maar ook voor de verloskundige en de kraamhulp.”

Bij een bevalling is het onmogelijk om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. “Maar waar mogelijk houden we rekening met de maatregelen. Als er geen coronaklachten zijn in het gezin van de bevallende vrouw, en wij zelf ook klachtenvrij zijn, kunnen we gewoon ons werk doen.” Als er wel klachten zijn, is er een centraal coronateam van verloskundigen dat de moeder bijstaat.

Colli beklemtoont dat zwangeren en kraamvrouwen altijd kunnen bellen bij klachten. “De verloskundigen en ziekenhuizen zijn gewoon bereikbaar. We hebben voldoende capaciteit om goede én veilige zorg te leveren.”

Alleen

De controles bij Verloskundigenpraktijk Oegstgeest verlopen wel anders dan in andere tijden. “Een dag of enkele dagen voor het consult bellen we met de aanstaande moeder hoe het gaat met de zwangerschap. Als er geen coronaklachten zijn, komt ze de volgende dag alleen naar de praktijk. We zorgen dan dat er in de wachtkamer ook maar één persoon tegelijk aanwezig is. Het onderzoek zelf houden we kort: we doen een uitwendig onderzoek en meten de bloeddruk. Als er dan nog behoefte is aan een gesprek, doen we dat later ook via de telefoon.” Deze maatregelen maken de anders zo bijzondere tijd toch wel heel anders. Ook bij de diverse echo’s mag de partner niet mee. “Gelukkig is hiervoor ongelooflijk veel begrip, en kunnen we met beelden veel goedmaken.”

Ogen en oren

Bij de bevalling zijn zoals gezegd, zo weinig mogelijk mensen aanwezig, en ook in de kraamtijd is het de bedoeling dat er alleen ‘raambezoek’ en geen ‘kraambezoek’ komt. “Wij gaan als verloskundigen zelf in principe ook maar één keer langs. Als het nodig is, komen we vaker. De rol van de kraamverzorgenden is in deze dagen erg belangrijk. Zij vormen onze ogen en oren en moeten signaleren als er extra zorg nodig is.”

Informatie

De verloskundigenpraktijk zorgt er in deze maanden voor dat alle vrouwen en hun familie goed geïnformeerd blijven over de actuele stand van zaken. “We zorgen via mails en social media dat iedereen goed op de hoogte is. Het organiseren van normale informatieavonden is helaas nu niet mogelijk, maar we zijn ermee bezig om dit online voor geïnteresseerden te regelen.”

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>