Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg van Curium-LUMC Robert Vermeiren. | Foto Jeroen Dietz
Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg van Curium-LUMC Robert Vermeiren. | Foto Jeroen Dietz Foto: Jeroen Dietz Fotografie

Robert Vermeiren van Curium-LUMC: ‘Ook in deze maanden gaat de zorg door’

Zorg & Welzijn

Deze tijden van corona-crisis zijn voor iedereen een uitdaging. Dat weten ze bij Curium-LUMC, dat diagnostiek en behandeling biedt aan kinderen en jongeren (en hun gezin) bij psychiatrische stoornissen, als geen ander. Er komt veel op de jongeren en hun begeleiders af, maar toch gaat de zorg voor deze groep ook in deze roerige tijden gewoon door.

Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg van Curium-LUMC, is zich erg bewust van de uitdagingen die deze coronacrisis met zich meebrengt. “Contact is en blijft enorm belangrijk bij de begeleiding van de kinderen en jongeren.”

Bij Curium-LUMC zijn er jongeren die tijdelijk op het terrein wonen, daarnaast wordt een heel grote groep er middels gesprekken, dagbehandeling en therapie begeleid.

Toen bleek dat fysieke contactmomenten zoveel mogelijk ingeperkt moesten worden om snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er bij Curium-LUMC onmiddellijk een omslag gemaakt. Zo worden gesprekken wanneer mogelijk via beeldbellen gevoerd, en vinden de meeste contacten online plaats.

“Maar ook in deze situatie blijven we zorg garanderen en zorgen we ervoor dat alle begeleiding zo optimaal mogelijk verloopt”, benadrukt Vermeiren. “Ook gaat de zorg voor de kinderen die hier intern verblijven, gewoon door.”

Al langer was men in de geestelijke gezondheidszorg bezig hoe men e-Health, zorg via computer en telefoon, meer zou kunnen inzetten. “Door de corona-uitbraak is dit proces nu versneld. Op een later tijdstip zullen we deze begeleiding-op-afstand evalueren. Dat we ook in de toekomst meer zullen beeldbellen dan we gewend waren, lijkt me duidelijk, maar niet zoveel als we in deze periode doen. Mijn waardering gaat uit naar onze technische dienst, die mogelijk heeft gemaakt dat iedereen nu online op deze manier kan werken, en ook naar al onze behandelaars, die bij elk online contact de afweging maken of er nog meer zorg nodig is.”

“Voor een grote groep is het prima om thuis via beeldbellen contact te hebben, maar het is toch anders. We doen wat nodig is, en gaan dus evengoed nog bij mensen langs mocht het thuis uit de klauwen lopen.”

Ook in deze maanden wil Curium-LUMC er zijn voor elk individueel kind dat psychische problemen ondervindt. “We blijven erop gericht hoe we het beste hulp kunnen bieden. Alles op basis van wat het kind nodig heeft. Natuurlijk zoeken we in deze tijd naar welke behandeling we nu kunnen aanbieden en wat we kunnen uitstellen.”

Zorg boven afstand

Vermeiren benadrukt dat als kinderen dringend hulp nodig hebben, ook als ze al opgenomen zijn, dit belangrijker is dan het houden van afstand. “Dat kan niet anders. Ik heb enorm veel respect voor onze bevlogen medewerkers, die met deze nieuwe situatie moeten omgaan, maar ook zien dat in bepaalde omstandigheden een kind juist wel moet worden vastgehouden, en dat jonge kinderen niets snappen van alle hygiëneregels.”

Stijging

Vermeiren geeft aan dat het onzeker is hoe de komende weken zullen verlopen. “We zien een stijgende vraag om hulp, en proberen daar zo goed mogelijk op te reageren. In veel gevallen zal online overlegd worden en de behandeling wat uitgesteld worden. Eveneens zijn we dagelijks in overleg met sleutelfiguren in de regio over hoe de opvang van kinderen met psychische problemen moet verlopen mocht er meer behoefte komen aan opname.”

Thuiszitten

De hoogleraar snapt dat in deze weken het leven soms heel lastig kan zijn, zeker als er in het gezin mensen zijn die psychische problemen ervaren. “In deze dagen van thuisblijven is het belangrijk om een goede structuur aan te houden, anders is er een grote kans dat er te veel wordt gehangen op apparaten. Belangrijk is ook dat eenieder eigen tijd en ruimte heeft. Daarnaast is het, net als altijd, goed om gezond te eten en te blijven bewegen, en goed te zorgen voor elkaar.”

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant