Logo oegstgeestercourant.nl
Suzanne Smittenaar heeft alle schoolexamens op het Stedelijk Gymnasium met een voldoende afgerond. Zij weet dus zeker dat ze geslaagd is. | Eigen foto
Suzanne Smittenaar heeft alle schoolexamens op het Stedelijk Gymnasium met een voldoende afgerond. Zij weet dus zeker dat ze geslaagd is. | Eigen foto (Foto: Yvonne Smittenaar)

Geen centrale examens dit jaar - Nog veel onduidelijk voor eindexamenkandidaten

De centrale examens gaan dit schooljaar niet door. Dat heeft minister Slob (onderwijs) vorige week dinsdag (24 maart) besloten samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.

Voor de scholieren in Oegstgeest die die jaar eindexamen zouden doen bij het Stedelijk Gymnasium in Leiden, betekent dit dat ze, in het geval van enkel voldoendes voor de schoolexamens, nu al weten dat ze geslaagd zijn. Het Stedelijk was dit jaar extra vroeg met de derde periode van de tentamens, en dus zijn deze bijna allemaal al afgenomen. De meeste andere scholen waren nog niet begonnen aan deze derde periode.

Frank de Haan, adjunct-directeur bij Teylingen College Duinzigt in Oegstgeest, vertelt dat de leerlingen op vrijdag 13 maart, vlak voor de sluiting van alle scholen, juist begonnen waren aan deze laatste periode van schoolexamens. “In de afgelopen twee weken zijn er, volgens de richtlijnen van het RIVM, een aantal mondelinge tentamens afgenomen. Nu blijkt dat de centrale examens niet doorgaan, en we pas op 1 juni de definitieve cijfers moeten inleveren, gaan we de tijd gebruiken om de leerlingen goed voor te bereiden op de laatste toetsen.” De Haan benadrukt dat de officiële informatie over de nieuwe zak-slaagregeling en mogelijkheden voor herkansingen nog moet komen. “Na 1 juni zullen leerlingen nog vakken mogen herkansen. Maar hoe dat proces precies zal lopen, wachten we even af.” De adjunct-directeur is blij dat er met deze oplossingen nu duidelijkheid is, maar ‘leuk is het niet’. “Je eindexamen is niet alleen de tijd waarin je je papiertje haalt. Het zijn ook de weken van opgebouwde spanning, ontlading en feestjes. Dat is nu allemaal anders.”

“Onze leerlingen zouden op dit moment bezig zijn met schoolexamens”, laat rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum weten. “Nu de eindexamens wegvallen zullen wij de tijd tot aan 1 juni zo goed mogelijk besteden zodat de leerlingen tot mooie resultaten kunnen komen.” Veel meer kan de rector er nog niet over zeggen. “Op dinsdag 31 maart zal de Minister-President laten weten welke maatregelen er de komende weken van kracht zullen zijn. Alles wat ik er nu over zeg, is prematuur.”

De lessen voor de leerlingen van het Rijnlands lopen via afstandsonderwijs nu goed. “We zijn met zijn allen in een snelkookpan terechtgekomen, en hebben met veel energie deze manier van lesgeven opgezet. Het is echt enorm snel gegaan.”

Swieringa. “Evengoed is het wel zuur voor de leerlingen die het een beetje hebben laten lopen in de eerste twee perioden, en wilden gaan knallen met het eindexamens. Of voor diegenen die bij het centrale examen alles op alles wilden zetten voor een mooie cijferlijst die zou helpen bij de decentrale selectie van diverse universiteiten. We gaan zien hoe het loopt. Er liggen nog veel scenario’s open.”

Scholen wordt opgeroepen in lijn met de nieuwe maatregelen de derde termijn schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig hebben scholen de ruimte om hun Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen om dit te realiseren. (WT)

Meer berichten